Dark Phoenix
Filmer

Filmrecension | X-Men: Dark Phoenix

X-Men: Dark Phoenix kanske inte är en värdelös film, eller den sämsta i hela X-Men-serien. Däremot vill jag kategorisera den som den mest onödigaste filmen. Och även den tråkigaste. Det är sällan jag ser en film och önskar att den tog slut, när jag är på väg att somna eller himla med ögonen till varenda scen. Till Dark Phoenix prickade jag nog in precis alla.

Vi säger hejdå till många kära karaktärer och skådespelare inom Marvel just nu. Först med Avengers: Endgame, och nu även med X-Men som har varit både en hit och miss. Därför skulle det vara klart att det skulle finnas med några dödsscener.

Sophie Turner som Jean Grey Foto: Doane Gregory/Marvel/Twentieth Century Fox
Sophie Turner som Jean Grey Foto: Doane Gregory/Marvel/Twentieth Century Fox

Första dödsscenen kommer i tonerna av “Werewolves in London” när Jean Grey ändrar stereon någon gång för mycket och bilen med henne och hennes föräldrar voltar och lämnar henne föräldralös. En scen som kommer påverka hela filmen, och framförallt hennes liv. Charles träffar henne som ung, och med hjälp av sina krafter, blockat minnen för att rädda henne. En lösning som inte är särskilt långvarig, och såklart börjar detta luckras upp och Jean känner sig förrådd av de som ska vara hennes familj. Premissen är helt enkelt att Jean är arg och besviken fylld med nya krafter och några utomjordingar är onda och ute efter både kraften och jorden. Det är lite Captain Marvel över det hela? Minus en söt katt och intressant.

Det är lite Captain Marvel över det hela?

Utomjordingarna med Jessica Chastain i spetsen är för mig en stor parentes. De är de verkliga skurkarna i dramat, men ack så irrelevanta. Nästan så jag inte förstår varför vi ens lägger tid på dem överhuvudtaget. Allt Chastains karaktär bidrar med är att se ond ut med sitt blonderade hår och blonderade ögonbryn, samt vara djävulen på Jeans axel.

Var väldigt osäker på om Raven skulle dö, för det visas i trailern, och vi alla vet att trailers kan vara missvisande. Men nej, Raven dör och det är nästan så en blir glad. För ser inte Jennifer Lawrence trött och oinspirerad ut? Hon måste ha dött inombords när hon sa den där hemska repliken:

“The Women are always saving the men around here, you might want to think about changing the name to X-Women”.

Vad är Dark Phoenix i ordningen? Nummer tolv i X-Men-serien kanske? Det har pågått länge och även gjort typ den här storyn en gång tidigare i den extremt tråkiga The Last Stand. Sådär borde jag inte bli förvånad, och besviken, att det händer ungefär samma sak med vissa karaktärer. Speciellt Erik. Har han gjort något annat än att starta som semi-ond, ångra sig, hjälpa Charles och hans X-Men och sedan bli bästis igen med Charles? Självklart sker samma sak här. Och det är lite tråkigt att se på… faktiskt.

Var beredd på att bli besviken och hade nog inga förväntningar när jag gick in i biosalongen. Och jag gick ut ännu mer besviken än vad jag ens trodde var möjligt.

Regissör: Simon Kinberg Medverkande: Sophie Turner, James McAvoy & Michael Fassbender Genre: Action, Adventure & Sci-Fi Längd: 1h 53 min Premiär: 2019 Land: USA Handling: Jean Greys krafter blir allt större och förvandlar henne till Dark Phoenix. Nu måste Charles och hans X-Men välja om hennes liv är mer värt än mänskligheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.