Serier

Hur fungerar det med Netflix originalserier?

Vad som räknas som Netflix originalserier kan vara väldigt förvirrande. Det är en sak jag själv har märkt av när jag försöker ha koll vilket bolag som serier kommer ifrån, men också i min dialog med andra. Därför tänkte jag ta tillfället i akt att reda ut det här.

Nu kanske någon undrar vad är det som är förvirrande? Serien You, om stalkern Joe och hans kärleksintresse Beck, har jag tidigare på min blogg refererat som en Lifetime-serie. Det innebar att jag hade koll på den, och såg den innan den kom till Netflix. Om jag hade förstått hypen kring den hade jag möjligtvis kunna göra någonting med den. Sedan kom den runt julen på Netflix och fick symbolen som säger att detta är en originalserie. Det är här det blir förvirrande. Hur kan det vara en originalserie från Netflix men samtidigt vara från Lifetime? Nu är You lite annorlunda, för att den har blivit överflyttad helt till Netflix. Det betyder att andra säsongen inte kommer finnas via Lifetime utan enbart Netflix.

Frågan kvarstår dock, hur blir det så? Ett annat exempel är Bonusfamiljen. Den svenska serien från SVT. Den finns på Netflix för oss svenskar att se. Men den ser lite annorlunda ut utanför norden. Då är det en originalserie. Netflix har alltså skrivit att serier är originalserier om de är exklusiva på marknaden för den serien i det eller de länderna.

Några exempel på originalserier som har andra bolag i sitt land
  • Better Call Saul (AMC)
  • The Black Lightning (The CW)
  • Bodyguard (BBC One)
  • Dirty John (Bravo)
  • Riverdale (The CW)

Jag kan tycka att detta är lite konstigt. Varför har de en så? Men samtidigt är det väl ett väldigt bra knep av dem. De tidiga serierna från Netflix såsom Orange is the New Black och House of Cards blev ju extremt hyllade och vem ser inte en serie nästan enbart på grund av att det är en av deras original?

Hoppas ni lärde er någonting nytt idag. Kanske någon där ute har funderat på hur det kommer sig att Riverdale är en CW-serie men ändå en Netflix.

En kommentar

  • Elsa

    Ja, lite märkligt att detta faktiskt. Känns det inte lite som att de stjäl titeln när de gör så? Men visst, är det okej med de andra bolagen så måste det ju vara okej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *