Filmer

Filmrecension | The Disaster Artist

Stuck in the Middle (With You)

RegissörJames Franco MedverkandeJames Franco, Dave Franco & Seth Rogen GenreBiographyComedy & Drama  Längd: 1 tim 44 min Premiär: 2017 Land: USA

Handling,

Greg Sestero träffar lite konstiga och mystiska Tommy Wiseau i en skådespelarklass blir de vänner direkt. Deras dröm om att bli kända skådespelare är svår. Tommy bestämmer sig för att göra sin egna film där Greg får en av rollerna. Detta blir The Room.

Jag tycker,

The Disaster Artist är en hyllning till filmen som anses vara världens sämsta film – The Room. Det finns troligtvis få filmer som är lika omtalad flera år senare och som fortfarande drar in pengar och besökare in i biosalongen som just The Room. Det är klart en av de sämsta filmerna som gjorts, men ändå är det flera personer, inklusive mig själv, som inte kan låta bli att älska den. För att den ändå är riktigt bra. På sitt icke-bra sätt.

”I wish we could just make our own movie.”

James Franco är lysande i rollen som mystiska och excentriska Tommy Wiseau. Det är klart och tydligt att han har studerat hans sätt att prata och röra sig. I vissa ögonblick är likheten slående. Det är pricken över i:et att Franco gör precis som Wiseau, nämligen regisserar och producerar filmen samtidigt som han har huvudrollen.

The Disaster Artist

Greg vill gärna bli skådespelare, men är alldeles för blyg på scenen. När han ser Tommy göra sin tolkning av A Streetcar Named Desire, som består av att mest skrika och sitta på en stol, så blir han imponerad. Det är startskottet för deras vänskap och hur de tillsammans vill slå igenom. Efter en del hinder i deras väg, och en Pinky Swear, bestämmer de sig för att göra det själv. Tommy skriver manuset och strax börjar inspelningen av filmen som kommer göra de båda två stora – The Room.

Denna film är ofantligt rolig och en får skrattattacker efter vartannat. Den är också väldigt konstigt, som sig bör. The Disaster Artist plockar också fram känslan att behöva ta fram skämskudden och den snuddar på att bli för mycket. Den går på gränsen väldigt bra och lyckas med det som många andra filmer inte klarar. Finns till och med scener som är jobbiga att se på för en vill karaktärerna väldigt väl.

The Disaster Artist är verkligen en kärleksfull hyllning och jag rekommenderar er alla att se den. Men för att uppskatta den ännu mer – titta först på The Room.

★★★★½

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *