De bästa filmerna | Topplista för 2020
Vi har gått igenom de sämsta filmerna för 2020 (som jag såg under året), och det är nu dags att presentera de bästa. Detta är alltså filmer som jag såg 2020 och rör sig i flera olika årtionden och genrer. Det finns dock en film som kom ut 2020, men resterande är desto äldre.
Titel: Harakiri
År: 1962
Handling: Åldrande samuraj Hanshiro Tsugumo anländer till Kageyu Saitos hem och ber att begå ett rituellt självmord, vilket Saito tycker är ett knep för att få medlidande och ett jobb. Saito berättar för Tsugumo om en annan samuraj, Motome Chijiiwa, som hotade självmord som en strategi, bara för att tvingas följa upp uppgiften.
Mitt betyg: ★★★★★
Årets enda fullpottare blev Harakiri. Det är en otrolig film som handlar om ”Harakiri” – ett rituellt självmord. Eller egentligen handlar den om så mycket mer. Om familjer och traditioner. Masaki Kobayashi har gjort en otrolig film som förtjänar alla lovord som den har fått.
Titel: Ran
År: 1985
Handling: King Lear i 1500-talets Japan med krigets dårskap och en familj som tyngs ner av svek och maktbegär.
Mitt betyg: ★★★★½
Ran är min favorit av Akira Kurosawas filmer (som jag har sett hittills). Blev lite förvånad att just denna King Lear version blev min favorit. Borde verkligen läsa King Lear (och allt annat av Shakespeare). Jag kände mig involverad och närvarande på ett annat sätt än vad jag har känt för Kurosawas andra filmer. Alla är verkligen jättebra och kan rekommendera samtliga. Men det är något med Ran som bara är så bra!
Titel: Yi Yi
År: 2000
Handling: Varje familjemedlem i Taipei ställer hårda frågor om livets mening när de lever genom vardagliga svårigheter.
Mitt betyg: ★★★★½
Nu har vi förflyttat oss från Japan till Taiwan där vi har den fantastiska filmen Yi Yi. En film om en familj och vad som sker i deras liv, genom en stor del motgångar som sker i deras vardagliga liv. Jag blir otroligt berörd och känslosam fast jag inte riktigt kan sätta fingret på varför. Skulle vilja nominera Yang-Yang som den absolut finaste ungen på jorden.
Titel: Before Sunrise
År: 1995
Handling: På väg till Wien möter amerikanska Jesse Céline, en student som återvänder till Paris. Efter långa samtal skapar en överraskande förbindelse mellan dem, övertygar han Celine att gå av tåget med honom i Wien. Eftersom hans flyg till USA avgår nästa morgon och han inte har några pengar för logi, vandrar de tillsammans i staden och tar in erfarenheterna från Wien och varandra.
Mitt betyg: ★★★★½
Två främlingar som möts och spenderas en natt med varandra genom att vandra genom Wien. Såg även tvåan och trean i trilogin och även om alla var magiska och hade sina nyckelögonblick så väljer jag nog ettan som min favorit (och vill inte ha en topplista med varenda film i trilogin med). Bara så otroligt fin. Älskar dialogerna och diskussionerna de har. Älskar staden (Wien är den vackraste plats jag har besökt). Bara hundra procent kärlek!
Titel: Portrait of a Lady on Fire
År: 2019
Handling: På en isolerad ö i Bretagne i slutet av 1700-talet är en kvinnlig målare skyldig att måla ett bröllopsporträtt av en ung kvinna.
Mitt betyg: ★★★★½
Gick in med höga förväntningar när jag skulle se Portrait of a Lady on Fire och den mötte dem. Det känns som det sällan sker. En hel film som känns som en målning. Där vi betraktar varje millimeter på varenda karaktär och det är så vackert. Otroligt fin film som känns tidlös.
Titel: Possession
År: 1981
Handling: En ung kvinna lämnade sin familj av ett ospecificerat skäl. Mannen bestämmer sig för att ta reda på sanningen och börjar följa sin fru. Först misstänker han att en man är inblandad. Men gradvis får han reda på mer och mer konstiga beteenden och bisarra incidenter som indikerar något mer än en besatt kärleksaffär.
Mitt betyg: ★★★★½
Possession är en film som bara kommer och tar en med på ett slags äventyr och det är egentligen bara att hänga på utan att ställa allt för många frågor vart vi är påväg. En film som förvånar en, är obehaglig och samtidigt vacker. Det finns en scen som utspelar sig i en tunnelbanagång och det är bland det vackraste jag sett. Wow!
Titel: Another Round
År: 2020
Handling: Fyra gymnasielärare startar ett drycksexperiment: upprätthåller en konstant låg nivå av berusning.
Mitt betyg: ★★★★½
Filmen jag har sett fram emot mest under 2020 var Another Round. Femtio procent på grund av Mads Mikkelsen och femtio procent på grund av Thomas Vinterberg (Festen, Jagten). Svårt att förklara känslan för Another Round. Det är ett mörkt drama med komiska inslag. Jobbigt att titta på men samtidigt stunder man skrattar. Slutscenen var också magisk.
Titel: The Human Condition I: No Greater Love
År: 1959
Handling: Under andra världskriget arbetar Kaji som övervakare i ett fängelseläger. Han hoppas kunna undvika plikt som soldat, men han hoppas också kunna vara till hjälp för sina fångar.
Mitt betyg: ★★★★½
Två filmer på en och samma lista av samma regissör. Det måste säga någonting om Masaki Kobayashi. Detta är del ett ur hans så kallade mästerverk. Trilogin är totalt 9,5 timmar och planen var att se den på en eftermiddag/kväll/natt under nyårsafton. Men det blev bara denna film och resterande såg vi dagen efteråt. Min favorit blev första filmen. Berörande, vacker, hemsk och fantastiska skådespelare. Vad mer kan man begära av ett dramatiskt krigsdrama?
Titel: What Ever Happened to Baby Jane?
År: 1962
Handling: Två åldrande filmskådespelerskor och systrar lever tillsammans Jane Hudson, en framgångsrik barnstjärna, tar hand om sin förlamade syster Blanche, vars karriär under senare år förmörkade Jane.
Mitt betyg: ★★★★½
What Ever Happened to Baby Jane? är en obehaglig resa. Känns som det är få tillfällen under 2020s filmer som jag har suttit på nålar av vad som kommer att ske. Vet inte varför den skapade den känslan hos mig. Två riktigt bra skådespelerskor som jag borde se mer utav. Vill också se Feud som handlar om just de två, Bette Davis och Joan Crawford.
Titel: The 400 Blows
År: 1959
Handling: För den unga pojken Antoine Doinel är livet en svår situation efter den andra. Antoine omges av obetydliga vuxna, inklusive hans försummade föräldrar, och tillbringar sina dagar med sin bästa vän, Rene, och försöker planera för ett bättre liv.
Mitt betyg: ★★★★
Den här filmen berättar två saker – det är jobbigt att vara ett barn och många vuxna är sämst. Antonie har inget enkelt liv och de vuxna runt omkring honom (från lärare till föräldrar) gör livet ännu svårare. The 400 Blows (på svenska De 400 slagen) var starten på den franska nya vågen.