Böcker,  listor

De bästa böckerna jag läste 2021 och en årssammanfattning

Under 2021 läste jag 112 böcker. Det är ett rekord utan dess like! Trodde inte jag skulle komma upp i. Nu är visserligen några som jag har läst om (även under året) och en del är ljudböcker. Men varför skulle dessa inte räknas? Innan vi går igenom de tio bästa böckerna jag läste under året ska vi gå igenom några intressanta siffror från året.

Mina böcker i siffror

Som sagt läste jag 112 stycken böcker. Några av de var reread (35 stycken). De flesta var från antingen biblioteket eller Storytel. Enbart 12 stycken tog jag från min bokhylla. Borde läsa mer av de jag äger. Har troligtvis en massa guldkorn som bara står och dammar. 71 % var på svenska och resterande på engelska. Fick till 13 olika länder men enbart från Nordamerika, Europa och Afrika. Läste flest böcker i november (17) och minst antal i juni och juli (3 av varje).

Format

Antal fysiska böcker: 65
Antal ljudböcker: 38
Antal e-böcker: 9

Jag började i år verkligen uppskatta ljudböcker. Det har blivit en lite min grej. Främst för jag lyssnar på Sagan om Isfolket (tredje gången jag läser de). Otroligt mysigt. Köpte mig en e-reader i höstas så kommer nog bli mer e-böcker framöver. Gillar hur enkelt det är.

Kön

Antal böcker av män: 32
Antal böcker av kvinnor: 60
Antal böcker av icke-binär: 0

Detta är alltså av varje bok därav har jag läst fler böcker av samma författare räknas den personen flera gånger. Kanske borde ändra det nästa år… I alla fall ingen icke-binär. Kanske något jag ska satsa på?

Tidigare läst av?

Ja: 60
Nej: 52

Också här är räknat varje bok (och inte varje författare). Har läst om en hel del böcker, men har också hittat nya författare som jag aldrig tidigare läst av – men som jag definitivt kommer fortsätta med.


Bästa böckerna

10. Hjärtlinjer av Brit Bennett

Women’s Prize for Fiction var lyckad för mig 2021. Hittade flera favoriter av de nominerade. En av de är Hjärtlinjer som kvalar precis in på min topplista för året. Den börjar så starkt att jag trodde den skulle komma högre upp på den här listan, men ju längre berättelsen pågick desto mindre intresserad blev jag – tyvärr. Trots slutet som för mig är lite för hastat så är det en bok som jag kan rekommendera till alla.

Tvillingsystrarna Vignes kommer alltid vara identiska. Men efter vuxit upp tillsammans i ett litet samhälle, och sprungit i väg vid sexton år, är det inte bara deras dagliga liv som är annorlunda som vuxna, det är allt: deras familjer, deras samhällen och deras identitet. Tio år senare bor ena systern med sin svarta dotter i samma stad hon en gång flytt ifrån. Den andra lever livet som vit med sin vita man. Trots många mil och lögner förblir deras öden sammanflätande.

Denna bok ska bli en HBO-serie. Men de har inte kommit ut någon form av skådespelare som är knutna till projektet eller datum. Tror det kan bli väldigt bra. Den är mer anpassad för en tv-serie än en film.

9. Unsettled Ground av Claire Fuller

Unsettled Ground var också en nominerad i Women’s Prize for Fiction 2021. Det första som slog mig med denna bok är hur underbart vackert omslaget är. Det andra var hur vacker berättelse det är. Den är så enkel om ett par människor som förlorar sin stöttepelare och hur människor sparkar på de som ligger ner. Men ändå är den vacker och en bok jag minns med stor värme.

Tänk om livet du alltid har känt tas från dig på ett ögonblick? Vad skulle du göra för att få tillbaka det? Tvillingarna Jeanie och Julius har alltid varit annorlunda än andra människor. Vid 51 år bor de fortfarande med sin mamma, Dot, i isolering och fattigdom. Men när Dot plötsligt dör börjar hoten mot deras samvaro hotas.

Under 2022 måste jag titta till Claire Fuller och läsa någon av hennes andra böcker, exempelvis Bitter Orange. Jag vill ha mer av hennes språk och berättelser.

8. Jane Eyre av Charlotte Brontë

Jane Eyre är en bok jag länge tänkt läsa, men aldrig gjort. Var rädd att jag skulle få samma känsla som för Wuthering Heights. Men jag gillar denna, dock känner jag att jag kommer vilja läsa om den ganska snart. Även Wuthering Heights. Bara för jag tror det finns mer här som jag kan älska. Vill älska de mer!

Föräldrarlösa Jane har alltid känt sig utstött. Hennes mod sätts på prov när hon anländer till Thornfield Hall där hon anlitats av Edward Rochester för att ta hand om flickan Adèle.

Nu får jag äntligen se filmen också. Eller en av de många. Tänker främst på den med Michael Fassbender, men har ni en annan version som jag måste se – säg till!

7. Vrakgods av Erich Maria Remarque

När jag började mitt projekt med att läsa Erich Maria Remarque förstod jag att jag skulle finna några nya favoriter och väldigt tunga berättelser. Vrakgods är en otroligt tung berättelse. Vi får läsa om flera människors livsöden och deras kamp till att bara leva. Men istället blir de jagade över gränser.

Mitt bland tusentals fördrivna människor Steiner och Kern. De har stannat i Tjeckoslovakien för länge och riskeras att skickas tillbaka till Tyskland. De har ingenstans att ta vägen och ingen som vill ha kvar de. Inte 1939.

Jag kan varmt rekommendera denna, men även resten av Remarques böcker. Mer specifikt min favoritbok På västfronten intet nytt. Som finns i mer modernare upplaga och har filmatiserats två gånger. En tredje ska komma till Netflix i år. Ser fram emot det!

6. The Sun Also Rises av Ernest Hemingway

Det är någonting med att läsa om människor och deras liv fyllda av fester, krångliga relationer och något uttråkade. Det händer inte mycket, men det är nästan det som gör den här boken fascinerande. Det är verkligen ingenting för alla, men jag gillar det. The Sun Also Rises känns tidlös, men det finns vissa aspekter som inte har åldrat bra sedan 1920-tale.t

Brett och Jake reser från det vilda nattlivet i 1920-talets Paris till de brutala tjurfäktningsringarna i Spanien med en grupp människor. Detta är en berättelse om olyckliga människor, orealistisk kärlek, uttråkade människor som försöker hitta någon form av lycka.

Än så länge har Hemingway inte gjort mig besviken. Hans språk är vackert och gör de även minst händelserika berättelserna intressanta och spännande.

5. The Love Hypothesis av Ali Hazelwood

Jag hörde först talas om den här boken som en fanfic för Rey och Kylo Ren (Star Wars) som utvecklades till en romantisk bok om ett par forskare. Visste direkt att jag ville läsa den för att 1) älskar Kylo Ren 2) älskar relationen mellan Rey och Kylo Ren 3) att läsa en mindre bra bok kan vara charmigt. Det jag inte visste var att jag fullkomligt älskar den. Den är otroligt cheesy, lite löjlig men ack så fin. Det som märks tydligast att det är fanfic från början är mest karaktären Adam som är beskriven som Kylo Ren till utseende, men lite hans bittra och dåliga rykte.

Doktoranden Olive Smith tror inte på långvariga relationer, men för att övertyga sin bästa vän Anh att hon inte trånar efter sitt ex kysser hon den första hon ser. Att det råkar vara den unga professorn Adam, som råkar vara känd som en riktig skitstövel är bara otur. Men han går med på att hålla charaden uppe och vara hennes fejk-pojkvän en stund.

Det ska komma en tvåa år. Om ett nytt par men i samma värld – forskningen. Den heter Love on the Brain. Så vi kommer inte få mer av Olive och Adam, men däremot mer av Ali Hazelwood.

4. Foe av Iain Reid

Foe är den andra boken av Iain Reid som jag har läst. Båda två har jag älskat och därmed kommer Reid bli en automatiskt köp i framtiden. I alla fall att jag kommer kasta mig över hans kommande böcker. Foe har en lika obehaglig känsla som hans första, men den är mer diffus. Jag förstår tidigt att det är någonting som inte stämmer – men kan inte sätta fingret på exakt vad. Lyssnade faktiskt på ljudboken, men köpte den i fysiskt format efteråt. Kommer nog läsa om den snart.

I en nära framtid möter vi Junior och Henrietta som lever ett stilla liv på sin gård. En dag kommer en främling med alarmerade nyheter: Junior har blivit slumpmässigt utvald för att resa långt bort från gården… väldigt långt bort.

Det ska faktiskt komma en film på denna bok. Troligtvis kommer den i år och jag håller mina tummar och tår på att den kommer snart samt att den kommer vara fantastisk.

3. Piranesi av Susanna Clarke

Vinnaren av Women’s Prize for Fiction 2021 och även min favorit av de nominerade. Jag är så glad att jag läste denna. När jag hade läst den gav jag den en 4,5 i betyg – enbart för att den tog en lång stund att etablera sig. Men nu skulle jag istället vilja ge den en femma. Jag vill läsa om den och känna på den en gång till och verkligen älska den från första stund. För det är en så vacker, lite skrämmande och spännande berättelse.

Piranesi bor i huset. Varje dag gör han anteckningar kring dess underverk: salarnas labyrint, tusentals statyer och tidvattnet som dundrar. Två dagar i veckan träffar han sin vän, den andra. Men mestadels är han ensam. Meddelanden börjar dyka upp. Det är någon ny i huset. Men vem och vad vill den?

Om du är nyfiken på att läsa den så är mitt främsta tips att ge den tid. Det tar ungefär åttio sidor innan att komma in i den. Det må vara lång tid, men belöningen är hög.

2. The Hating Game av Sally Thorne

Att en romance skulle bli min topp två bok för året var ingenting jag hade förutsätt. Men det är bara kul! Att det blir fler genre som hittar sig in och jag kan njuta av många olika ting. The Hating Game blev jag besatt av. Först lyssnade jag på den på svenska, sen lyssnade jag på den igen fast på engelska. Tänkte att jag behöver läsa den i fysiskt format också så jag köpte den – och läste den igen. På loppet av kanske två veckor hade jag läst och lyssnat på den tre gånger. Vet inte egentligen vad som gör att jag känner så djupt för den. Den bara är så himla gullig.

Lucy Hutton och Joshua Templeman hatar varandra. Inte ogillar. Inte motvilligt tolerera. Hatar. Och de har inga problem med att visa sina känslor genom en serie passiva aggressiva manövrar när de sitter mitt emot varandra, exekutiv assistenter till varsin VD för ett förlag.

Det finns en film som kom ut i höstas. Jag såg den så fort jag kunde, och blev självklart besviken. Den var visserligen lik boken men den fina känslan var inte där. Mina favoritscener var inte med. Saker hände i fel ordning eller fel person som gjorde sakerna vilket kanske inte verkar så farligt men det gör att det inte hänger ihop längre. Blev väldigt besviken.

1. I’m Thinking of Ending Things av Iain Reid

I’m Thinking of Ending Things var den första boken jag läste under 2021 och strax efteråt lyssnade jag på ljudboken. Att denna skulle vara med på topplistan för året var jag säker på – att den skulle hamna på plats nummer ett är jag inte heller förvånad över. Det är någonting med denna som jag bara fullkomligt älskar. Den är skrämmande, intressant och har en sådan djup ångest över sig som jag tydligen dras till.

Vi får följa en ung kvinna som tillsammans med sin pojkvän, Jake, sitter i en bil påväg hem till Jakes föräldrar för första gången. 

Boken blev en film och finns på Netflix, men tycker inte den lyckades riktigt genomföra denna bok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *