Filmer,  samarbeten

10 filmer från 1990-talet som ni måste ha sett

Det är ett samarbete med bloggarna ElsaEmelieFeliciaSara och Lovisa

Ännu ett årtionde och denna gången är det 1990-talet. Skulle säga att detta är det svåraste då det finns så många filmer från 1990-talet som jag älskar och tycker folk ska se. Tidigare har vi haft 1950-talet1960-talet, 1970-talet och 1980-talet

1990-talet

Goodfellas (1990)

Regi: Martin Scorsese Medverkande: Robert De Niro, Ray Liotta & Joe Pesci

Allt jag behöver säga är väl Scorsese, maffian och Robert De Niro. Ni borde redan vara sugna på att se den. Riktigt bra film och kanske Scorseses bästa film.

1990-talet

The Silence of the Lambs (1991)

Regi: Jonathan Demme Medverkande: Jodie Foster, Anthony Hopkins & Lawrence A. Bonney

Helt klart den bästa Hannibal-filmen som finns. Utan tvekan! Här har vi en riktigt bra Anthony Hopkins och Jodie Foster. Om ni ska se någon film om Hannibal, är det denna.

1990-talet

Terminator 2: Judgment Day (1991)

Regi: James Cameron Medverkande: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton & Edward Furlong

Filmen som är en av få där efterföljaren är mycket bättre än första filmen. Gillar första, men älskar tvåan. Riktigt, riktigt bra. En film där jag faktiskt uppskattar Schwarzenegger.

1990-talet

Reservoir Dogs (1992)

Regi: Quentin Tarantino Medverkande: Harvey Keitel, Tim Roth & Michael Madsen

Den bästa filmen Tarantino har gjort. Pulp Fiction var så nära på att hamna på listan också, men valde att ta bort den för andra filmer. Och Resevoir Dogs är hans bästa film. Har alltid sagt att Tarantino på 1990-talet är hans bästa filmer. Utspelar sig på nästan enbart en plats och han gör det så bra.

1990-talet

Jurassic Park (1993)

Regi: Steven Spielberg Medverkande: Sam Neill, Laura Dern & Jeff Goldblum

Det går inte att nämna 1990-talet utan Jurassic Park. Helt klart en av de bästa filmerna som finns. Jag älskar att se på denna och har starka minnen från när jag var liten och såg den. Fast såg den nog inte förrän på 2000-talet.

1990-talet

Schindler’s List (1993)

Regi: Steven Spielberg Medverkande: Liam Neeson, Ralph Fiennes & Ben Kingsley

Spielberg har två filmer på denna listan och båda är från 1993. Ena handlar om dinosaurier och den andra om förintelsen. Schindler’s List är en tung film, men riktigt riktigt bra. Viktigt också!

1990-talet

American History X (1998)

Regi: Tony Kaye Medverkande: Edward Norton, Edward Furlong & Beverly D’Angelo

Här har vi också en viktig film. Enligt mig i alla fall. Här ser ni också Edward Furlong som är med i Terminator 2. Funderade lite vad som hände med honom, efter liten googling verkar det vara blivit gammal, droger, fängelse och dåliga filmer. Synd. Bra film detta i alla fall!

1990-talet

The Big Lebowski (1998)

Regi: Joel Coen & Ethan Coen Medverkande: Jeff Bridges, John Goodman & Julianne Moore

En Coen-film som är helt underbar. Karaktärerna i The Big Lebowski är skrivna för dessa skådespelare och det märks. För de är så perfekta för rollerna och så välskrivna. Älskar den!

1990-talet

The Truman Show (1998)

Regi: Peter Weir MedverkandeJim Carrey, Ed Harris & Laura Linney

En komedi med Jim Carrey som egentligen är rätt obehaglig. Tänk att vara en person i andras tv-program. Och ständigt övervakad och ens liv är mer eller mindre ett manus. Obehagligt är bara förnamnet. Men samtidigt, ändå rolig och riktigt bra.

1990-talet

Fight Club (1999)

Regi: David Fincher Medverkande: Brad Pitt, Edward Norton & Meat Loaf

Det var så längesen jag såg Fight Club, men kände att jag var tvungen att ha med en Fincher film och valde då denna. Ännu en Norton-film (första American History X). Borde se om den snart men den är fortfarande ruskigt bra oavsett när jag såg den senast.

hur många från 1990-talet har ni sett?

6 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *