Back to the Future, 1980
Filmer,  samarbeten

10 filmer från 1980-talet som ni måste ha sett

Filmer från 1980-talet finns det en hel del av, och är otroligt bra. Jag listar helt enkelt 10 stycken som jag tycker att ni borde se. Gjort en sådan här lista tidigare, då med filmer från 1970-talet i slutet av september och nu är det dags för nästa årtionde. 1980-talet var ett fantastiskt filmår!

1980-talet, Amadeus

Amadeus (1984)

Regi: Milos Forman Medverkande: F. Murray Abraham, Tom Hulce & Elizabeth Berridge

Det här är berättelsen om Wolfgang Amadeus Mozart berättad av hans rival Antonio Salieri. Salieri anser att Mozart är en stor talang, men hans tankar kring Mozart förändras när han träffar honom och kärlek blir till avund och svartsjuka. 

Back to the Future

Back to the Future (1985)

Regi: Robert Zemeckis Medverkande: Michael J. Fox, Christopher Lloyd & Lea Thompson

Marty McFly, en sjuttonårig kille, skickas av en slump trettio år tillbaka i en tidsmaskin, av hans vän Doc Brown. Året är 1955 då hans föräldrar träffas och blir kära på skoldansen – eller? Marty är tvungen att se till att det händer innan han kan återvända hem.

1980-talet, Blade Runner

Blade Runner (1982)

Regi: Ridley Scott Medverkande: Harrison Ford, Rutger Hauer & Sean Young

Ricks uppgift är att jaga människorobotar och använder sig av ett test för att se om de är människor eller robotar. Nu jagar han fyra stycken som har stulit ett skepp och återvänt till jorden för att hitta deras skapare.

Das Boot

Das Boot (1981)

Regi: Wolfgang Petersen Medverkande: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer & Klaus Wennemann

Året är 1941 och 43 sjömän är ombord på en tysk ubåt som går ut i kriget mot Enland. Mitt i kriget är också den unga krigskorrespondenten som följer med rakt in i kriget med jägare och skräcken att vara fast på en båt.

1980-talet, Die Hard

Die Hard (1988)

Regi: John McTiernan Medverkande: Bruce Willis, Alan Rickman & Bonnie Bedelia

John McClane, en polis från New York, är i Los Angeles för att vara med sin fru och vara med på hennes företags julfest. När festen förändras till ett gisslan-drama måste han göra allt för att rädda sin fru och hennes kollegor.

E.T.

E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Regi: Steven Spielberg Medverkande: Henry Thomas, Drew Barrymore & Peter Coyote

En liten pojke träffar på en vilsen utomjording och bestämmer sig för att rädda honom. Trots ett antal hinder gör han allt i sin makt för att hjälpa utomjordingen hem igen.

1980-talet, Fanny och Alexander

Fanny och Alexander (1982)

Regi: Ingmar Bergman Medverkande: Bertil Guve, Pernilla Allwin & Kristina Adolphson

När pappan i familjen dör tidigt, gifter sig Emelie om sig med biskopen i staden och tillsammans med de två barnen, Fanny och Alexander, flyttar de in i hans stränga hem. Ett nytt liv väntar familjen och vi får följa dem genom sorg, glädje, ljus och mörker.

The Breakfast Club

The Breakfast Club (1985)

Regi: John Hughes Medverkande: Emilio Estevez, Judd Nelson & Molly Ringwald

Fem ungdomar möts på en lördag i skolan på grund av kvarnsittning. De är alla från var sin ”klick” i skolan och skulle aldrig prata med varandra i korridorerna. Men trots deras olikheter är de rätt lika varandra.

1980-talet, The Shining

The Shining (1980)

Regi: Stanley Kubrick Medverkande: Jack Nicholson, Shelley Duvall & Danny Lloyd

En familj åker till ett stängt hotell för att ta hand om det under vintern. Ett perfekt tillfälle att kunna skriva sin bok och lappa ihop sin söndriga familj. Tills… allt går snett.

The Thing

The Thing (1982)

Regi: John Carpenter Medverkande: Kurt Russell, Wilford Brimley & Keith David

En gäng forskare och dylikt på Antarctica finner ett liknande läger i närheten som är helt förstört. Vad som än dödade de finns kvar och mitt ibland dem.

Vilka av dessa från 1980-talet har du sett?

Detta är ett samarbete med bloggarna ElsaEmelieFeliciaSara och Lovisa

3 kommentarer

  • Saras serieblogg

    Har bara sett ”Back to the Future”, ”Die Hard” och ”ET”! Extra kul är det när man är utomlands och alla nämner hur mycket de älskar Ingmar Bergman, och som svensk skäms jag lite då eftersom jag knappt inte har sett någon av hans filmer. ET var i alla fall en av de första filmerna som fick mig att gråta. Jag har bara läst boken ”Blade Runner” (Do Androids Dream of Electric Sheep?). Den fick mig att läsa ”High-Rise” av samma författare, men filmen som kom ut ganska nyligen gjorde mig överväldigande besviken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *