Serier

The Haunting of Bly Manor

Detta är en spoilerfri recension av andra säsongen av The Haunting

Tror inte jag var ensam om att se fram emot den andra säsongen av The Haunting som fick namnet The Haunting of Bly Manor. Dess föregångare The Haunting of Hill House tog mig med storm när den kom 2018 och väntan på mer har till viss del varit lång och jobbig. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge… eller hur? Tyvärr, var inte Bly Manor lika bra och det blev lite av en besvikelse.

Året är 1987 och vi möter en ung amerikansk kvinna, Dani, som söker arbete som au-pair i London. Efter lite om och men lyckas hon övertyga Henry om att hon kan ta hand om hans brorsbarn Miles och Flora. Den stora herrgården som barnen bor i, tillsammans med en hushållerska, Mrs. Grose, har ett tungt täcke över sig. Som de flesta herrgårdar där skräckfilmer och serier utspelar sig i.

Likt Hill House är detta hus fyllt av spöken. Men det som kändes nytt och spännande i den säsongen känns nu istället lite tråkigt och väntat. Vi vet att det är spöken som gömmer sig i bakgrunden. Vi ser de en efter en men de känns inte farliga. Bara skuggor av forna människor som bara står där. Det mest fängslande spöket är det som Dani bär med sig. Vem är det? Varför? Spöket ger Dani en annan ton. Hon som annars framställs som snäll och varm blir även fylld av sorg och skuld. 

Det jag tror är skillnaden på de två säsongerna är hur involverad skaparen Mike Flanagan har varit. I Hill House regisserade han alla avsnitten, medan i Bly Manor regisserade han enbart det första. De resterande åtta avsnitten var det sex andra som stod för regin. Med facit i handen var det tråkigt att han inte var mer närvarande. Det gav tyvärr inte samma känsla.

Sammanfattningsvis fanns det delar och avsnitt som jag gillade mycket, och andra som jag tyckte mindre om. Personligen var jag aldrig ett riktigt fan av kärlekshistorien som letade sig in. Medan andra säkert såg det som en höjdpunkt. Inte skrämmande så att man satt på nålar. Hade väl någon ”hoppa-fram”-skräck scener. Men tror blandningen av alla element (och kärlekshistorien) gjorde att de skrämmande scenerna kändes något mildare än vad jag hade önskat. Är du inget fan av skräckfilmer och serier tror jag ändå att den här skulle passa dig.

Betyget blir i slutändan en trea. Den är verkligen inte dålig utan jag blev bara lite besviken. Hade troligtvis tyckt mer om den om jag inte jämförde den med The Haunting of Hill House som jag gav 4,5 i betyg.

Titel: The Haunting of Bly Manor
Medverkande: Oliver Jackson-Cohen, Victoria Pedretti, Amelie Bea Smith
År: 2018 –
Mitt betyg: ★★★

Skapare: Mike Flanagan
Genre: Horror 
Network: Netflix
IMBd betyg: 7.4/10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *