Filmer,  samarbeten

Fem filmer som jag anser är överskattade

Det är ett samarbete med bloggarna ElsaEmelieFeliciaSara och Lovisa

Här kommer en lista som jag säkert kommer få kritik för. Eller kanske inte alls. Vem vet? Det finns många filmer där ute som folk tycker är superbra men som jag inte riktigt förstår grejen med. Jag har valt ut fem stycken överskattade filmer!

överskattade

Nyckeln till frihet

Filmen som ligger etta på IMDb:s topp 250-lista. Nominerad till sju stycken Oscars, men vann ingen av de. Det här är filmen som jag har hört folk säga att det är deras favoritfilm. I många fall tror jag folk säger den för att det låter bra. För att de har hört att den är så omtyckt. Jag tycker den är bra, men inte i närheten av vad folk hyllar den. Som etta på 250-listan? Absolut inte.

överskattade

Shakespeare in Love

Det här är bara ett mysterium. Den vann alltså sju stycken Oscars över bland annat Rädda menige Ryan och Livet är underbart. Utöver vinsterna var den också nominerad i sex andra kategorier. Jag förstår inte alls grejen med Shakespeare in Love. Den är väl helt okej och fungerar som ett romantiskt drama. Men inte mer än så.

överskattade

Frukost på Tiffany’s

Jag var så exalterad när jag skulle se denna klassikern med Audrey Hepburn i huvudrollen. Förväntade mig att bli totalt golvad av den. Men jag fann den mest tråkig och klarade rent ut sagt inte av Hepburns karaktär. Den vann två Oscars och var nominerad för tre till.

överskattade

Titanic

Titanic är den film som, tillsammans med Ben Hur och Lord of the Rings: The Return of the King, som har vunnit flest Oscars. Det vill säga elva stycken. Och den är också den som blivit nominerad till flest. Den är helt enkelt väldigt bra, enligt många. Den är okej. Den är fin. Men herregud, så bra? Det vet jag inte.

överskattade

Avatar

Vill kalla denna film för världens största besvikelse. Kommer ihåg när den kom och alla pratade om den och alla älskade den. Jag såg den rätt långt efteråt för jag var inte alls sugen, men fortfarande väldigt nyfiken. Vad är detta för film som alla hela tiden rekommenderar. Så jag såg den och när den var slut funderade jag verkligen på om folk hade en skruv lös när de hade sett den. Den vann tre Oscars och var nominerad för sex till.

vilka filmer anser ni är överskattade?

11 kommentarer

 • Elsa

  Nja håller väl inte riktigt med. Eller jo, Shakespeare In Love kan jag absolut hålla med om, tycker om den men att den blivit så uppmärksammad på Oscarsgalan förvånar mig. Avatar tycker jag dock är superbra, har sett den många gånger och jag blir alltid lika förbluffad över hur välgjord den är på många sätt. Sen kan jag tycka att den är alldeles för lång, men om vi tar manus ur vägen så är det en väldigt bra film. Och manuset är ändå relativt bra för det mesta.

  Titanic är jag lite tvärtom med. Känner att folk överallt och hela tiden ska klaga på den, bara för att den råkar handla om en romantisk relation. Men det jag finner bäst med den, är inte det romantiska utan allt annat. Dels hur snyggt de gjort båten och drunkningsscenerna (syns verkligen hur påkostad filmen är) men också hur bra de fångat känslan av panik och hur tragiskt det var när folk sakta började inse att de inte skulle överleva natten. Exempelvis scenen med en mamma nattar sina barn för sista gången, och den lilla orkestern som fortsätter spela även när båten börjar vippa över – James Horner’s otroliga musik. Aldrig blivit så tagen av en film, någonsin tror jag. Såg den på bio igen när de visade den i 3D för några år sedan, och det var verkligen en upplevelse.

  Nyckeln till Frihet var för mig också tvärt om. Jag såg den innan jag visste hur bra andra tyckte att den var, och första gången jag såg den var jag inte alls sugen på att sen en film som den. Såg den med familjen och kommer ihåg hur förbluffad jag var när eftertexterna började rulla, den var så mycket bättre än vad jag hade förväntat mig. Fick rysningar i scenen när han stod i regnet efter att ha tagit sig ut. Visst finns det många andra filmer som lika mycket förtjänar en första plats på IMDB, men ingen som förtjänar det mer, enligt min åsikt.

  • karinsuniversum

   Titanic är visserligen kritiserad nu (med alla roliga scener om att Jack borde fått plats och allt), men tänker främst på hur hyllad den är för till exempel Oscars. Den är vacker och fin både manus och hur den är gjord. Men blir bara inte golvad av den som en borde blivit. Antar jag.

   Nyckeln till Frihet är som sagt bra, men förstår egentligen inte grejen med den. Svårt att sätta ord på. Och nej, jag är väl old fashion, men jag föredrar Vertigo eller Citizen Kane högst upp på listan.

 • Astrid

  Oj vad jag känner igen mig i det du skriver om Avatar. Otroligt överskattad! Den var väl nyskapande i sättet den var gjord men alltså storyn är ju inget att hänga i julgranen? Förutsägbar.

  • karinsuniversum

   Haha! Ja, den är väl bra gjord. Men det kan inte vara allt en film kan vara. Annars är den som du säger förutsägbar och så otroligt tråkig.

 • Saras serieblogg

  Håller inte med om Titantic! Tänker på vilken fantastisk film man lyckades skapa med de begränsade tekniska medel som fanns att tillgå vid den tiden. Vet att scenerna i vattnet filmades i en stor tank. För mig kan en film vara bra just för att den framkallar känslor av igenkänning hos publiken, och jag tycker att man får en väldigt ryslig känsla av hur det skulle vara att befinna sig på båten. Det är nästan som att man blir Rose, för vem fick inte en crush på Jack egentligen? Nej, Titanic är för mig magisk på många sätt och jag tycker den förtjänar all cred.

  Angående Nyckeln till frihet så är det en makalöst bra film men kan hålla med om att den kanske inte nödvändigtvis behöver vara etta. Däremot måste ju någon film vara nummer ett och tja, det är svårt att komma på andra kandidater. One Flew Over The Cuckoo’s Nest skulle kunna vara en sådan, eller The Green Mile, kanske.

  • karinsuniversum

   Titanic är bra om en tänker tekniskt. Men jag är väl inte övertygad om det andra. Som jag sa till Elsa (där ovan) så anser jag att Vertigo eller Citizen Kane borde ta över Nyckeln till Frihets plats som nummer ett.

 • Mika

  Avatar, lätt! De har lånat alltför friskt från andra filmer/historier.

  Har även lite svårt för Fight Club. Den känns daterad på något vis. Och pubertal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *