Serier

Spiondramat Nikita hade premiär för tio år sedan sen

Idag är det tio år sedan sen Nikita sände sitt första avsnitt på kanalen CW. Förlagan är den franska filmen Nikita av Luc Besson från 1990 som fick en serie redan 1997 med namnet La Femme Nikita. Men serien jag tänkte ta tillfället i akt att skriva lite mer om är såklart den från 2010 med Maggie Q i huvudrollen.

Som tonåring räddades Nikita från att bli dödsdömd av en hemlig amerikansk byrå vid namn Division. Via de fick hon en andra chans och nytt liv – som spion och mördare. Hon lyckades rymma och nu tre år senare är hon tillbaka för att stoppa byrån att göra samma sak mot andra tonåringar.

Nikita, Alex, Thom och Jaden på Division

Det som fascinerar mig med Nikita, och som gör att jag ofta återkommer till serien är bladningen mellan genrer. Det är en actionserie med spioner i fokus. Om hur Nikita ska ta ner Division, en hemlig organisation. Men det är ändå mycket mer. Det handlar om kärlek och vänskap. Vilket ofta blir ifrågasatt – för ingen litar fullt ut på någon. Ibland känns det som den tar sig själv på väldigt stort allvar och stundtals inte alls.

Vi möter som sagt Nikita tre år efter att hon har flytt och är nu redo att hämnas. Vad de inte vet är att hon har lyckats få in en på insidan, Alex. Hon har egna anledningar att ta ner Division och kommer in i organisationen som en ny rekryt.

Division var en gång i tiden ett vapen som kontrollerades av regeringen. Men dess chef, Percy, har länge använt organisationen för sin egen vinning. På sin sida har han Amanda vars specialitet är skönhet, psykologi och tortyr. Michael är huvudansvarig för alla operationer och Birkhoff är datorgeniet.

Visste du detta om Nikita?

  • Maggie Q är den andra asiatiska-amerikanska skådespelerskan som spelar en huvudroll i en amerikansk dramaserie.
  • Stan Lee gör en cameo i avsnitt fem på första serien där han beskriver en agent som en superhjälte
  • Lyndsy Fonseca och Noah Bean träffades via tv-serien och har varit gifta sedan 2016
  • Karaktären Ari Tasarov, ledaren för terroristnätverket Gogol är troligtvis en hänvisning till General Gogol från James Bond. Samt har stora likheter med organisationen Spectre från också Bond-serien.

Jag rekommenderar er att se Nikita. Tyvärr verkar den inte finnas någonstans att streama.

Titel: Nikita
Medverkande: Maggie Q, Shane West, Lyndsy Fonseca
År: 2010 – 2013
Mitt betyg: ★★★

Skapare: Craig Silverstein.
Genre: Action, Crime, Drama 
Network: CW
IMBd betyg: 7.7/10

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *