Serier

Första advent | Alla dessa julkalendrar

advent

Det öppna arkivet på SVT är en guldgruva för alla som älskar julkalendern. Jag har alltid varit ett stort fan av julkalendrar tills den dag jag ansåg att jag hade kanske vuxit upp för dem. Vilket var förvånansvärt tidigt när jag tänker tillbaka. Nu tittar jag inte jätteofta på den julkalendern från det året utan går hellre tillbaka till mina gamla goda. Tack vare det öppna arkivet kan vi hitta några fantastiska. Tänkte tillsammans med er gå igenom vad som finns där.

julkalendrar

Fem myror är fler än fyra elefanter

Magnus Härenstam, Brasse Brännström och Eva Remaeus hjälper oss alla på ett lärorikt och underhållande sätt att gå igenom bokstäverna. Har inte sett denna julkalendern men har sett vissa delar. Bland annat kan både jag och Johan här hemma ibland sjunga på O-låten som är med i avsnitt 26 av 28. För ja, under 1977 så började julkalendern sändas den 27 november istället för 1 december. Galet va?

Herkules Jonssons storverk

Denna kalendern började sändas 30 november 1969 och har då 25 avsnitt. Faktiskt den första julkalendern i färg. Den handlar om Sjuåriga Herman och hans föräldrar Olle och Ann-Sofi. När de uttalar en speciell trollformer byter Herman och Olle plats. Lite Freaky Friday över det hela. Och jag hade aldrig hört talas om den innan. Kan tänka mig att den är väldigt ’tokig’.

Albert och Herberts julkalender

Osäker på om jag har sett denna. Jag har ju sett annat med Albert och Herbert, men kanske inte just julkalendern. Den är från 1982 och har 24 avsnitt (äntligen någon med rätt antal avsnitt). Den följer alltså fader och son och deras galna förhållande och hur de ofta bråkar igenom allt. Albert är julhysteriker och Herbert inte lika glad.

Det blir jul på Möllegården

Aldrig hört talas om denna julkalendern från 1980. Den handlar om en skånsk bondefamilj från 1870-talet med deras julförberedelser. Denna går enbart att se fram till 31 januari 2019. Så skynda långsamt på om ni vill hinna se denna.

julkalendrar

Dieselråttor och sjömansmöss

En liten anekdot är att jag och min bror provspelade för denna julkalendern. Tydligen hade vi skådespelar ambitioner när vi var yngre. Jag såg inte denna själv, men har hört att folk älskar den. Här var den tiden då jag var för ’vuxen’ för att se. Jag var drygt 8 år… I alla fall utspelar sig den på ett fartyg där två syskon, Ofelia och Philémon blir krympta och tillfångatagna av ett gäng råttor. Denna försvinner också 31 januari 2019.

Håll huvudet kallt

Julkalendern för 1994 som handlar om Eddie som tillsammans med sin sköldpadda åker till faster och farbror i Lysekil. Där bor också elaka gubben Gränsemyr, Banantanten, Generalen, Pälstanten, polis Gullan och många, många fler. Försvinner 31 januari 2019.

Jul i Kapernaum

Sändes 1995 och är en fantasymusikal som utspelar sig i staden Kapernaum som låg ovanför en begravd stjärna som hade falltid från skyn många år tidigare. Har hört talas om den, och levde när den sändes, var 2,5 år på denna tid. Men minns inte så mycket från den tiden om jag ska vara ärlig. Försvinner 31 januari 2019.

Julens hjältar

Jag vill säga att jag gillade denna jättemycket när den sändes. Har också ett svagt minne av att jag tyckte den var obehaglig. Har inte sett om den så vet inte om det är helt sant. Men kanske borde se om den på grund av det. Den sändes 1999 och handlar om att julgranspynten vaknar till liv på vinden och så händer det någonting väldigt hemskt.

julkalendrar

Julexpressen

Blev väldigt förvånad nu när jag läste på om denna julkalender. Det är alltså en julkalender på teckenspråk. Hur fantastiskt är inte det? Den sändes 1989 och handlade om Maja och hennes äventyr på ja, julexpressen. Coolt! Försvinner 31 januari 2019.

Klart spår till Tomteboda

Julkalendern för 1968 (därmed svartvit som vi lärde oss tidigare). Den handlar om Tomtebodas järnvägsstation där finns stinsen Svante Semafor, hans hustru Susanna och den pensionerade lokeldaren Sigge Sot. Försvinner 31 januari 2019.

Mysteriet på Greveholm

Familjen Olsson tröttnar på stadslivet och bestämmer sig för att fira jul på landet – slottet Greveholm där barnen upptäcker att det spökar. Detta är allas favoritjulkalender. Jag är inte riktigt där. För det första var jag 3,5 år när den sändes och jag har inte sett den så mycket i efterhand. Kanske borde göra det.

Pelle Svanslös

Åh, min favorit! Eller en av de i alla fall. Den här har jag sett ett antal gånger. Troligtvis när den sändes men många gånger efteråt. Det är någonting med den som är så himla gullig och rolig. Klart en storfavorit. Sändes 1997 och bara är lika underbar fortfarande.

julkalender

Stjärnhuset

Året är 1981 och vi får följa sagotanten Mytha och pojken Astro ut till stjärnbildens och sagornas värld. Inte sett den eller hört talas om den. Den verkar dock inte ha så mycket med julen att göra men däremot lära barnen och vuxna mycket om både den grekiska mytologin och astronomi.

Sunes Jul

Detta är klart en storfavorit också. Den kom 1991 och följer allas favorit Sune och hans familj på deras resa mot julen. Det är så galet och tokigt som det bara kan bli. Från julbaket till julpjäser i skolan. Älskar den! Sett den ofantligt många gånger.

Tomtemaskinen

Att fira julen med Gubben Pettson och katten Findus lär vara magsikt. Och jag har sett denna när jag var cirka ett halvår. Min första julkalender! Om jag minns någonting? Absolut inte. Borde dock se den någon gång för att se hur mysig den faktiskt är. Försvinner 31 januari 2019.

Trolltider

Denna är på min topp 3 över favoriter. Både se om den här i år. Den är en gammal goding från 1979 och handlar om småtrollen Daisy och Gloria samt Gorm och hans son Kotte. Högt uppe i skogen bor också fen Dorabella och häxan Mara. En fantastisk och mysig julkalender.

julkalender

Ture Sventon privatdetektiv

Denna är också från 1989 så jag antar att de hade en ’vanlig’ och en med teckenspråk. Fortfarande lite imponerad över teckenspråket. Denna har jag inte sett men hört många äldre, typ min mor, prata om att de såg denna. Handlar alltså om Ture Sventons om är en privatdetektiv.

Gumman som blev liten som en tesked

Julkalendern om Teskedsgummans om sändes 1967. Den har jag såklart hört om. Men insåg nu att den började inte förrän 3 december och sändes varannan dag fram till julafton, det vill säga 12 avsnitt. Lite annorlunda uppbyggnad eller hur?

Regnbågslandet

En julkalender från 1970 där huvudpersonen Nanna öppnar en dörr och hamnar i Regnbågslandet där det bara är sommar. Inte så mycket julkänsla över det.. eller hur? Den är dock några tekniska fel och därför finns enbart 4 avsnitt ute. Försvinner 31 januari 2019.

Farbror Pekkas handelsbod

En julkalender från 1965 där det tyvärr bara finns tre avsnitt kvar sparade. Lite tråkigt kanske. Men antar att det lätt blir så när de börjar bli gamla. Försvinner 31 januari 2019.

Vilka julkalendrar ska ni se i år?

En kommentar

  • Lena

    Mina favoriter kommer alltid att vara Julens Hjältar och När Karusellerna Sover.
    Det otäcka i Julens Hjältar, du kanske minns att dem hamnade i soprummet och varje dag var rädda för ”tuggis” som skulle äta upp dem?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *