listor

8 saker jag har lärt mig att leva i tvåsamhet

Jag brukar då och då fråga Johan om vad jag ska blogga om. Få lite inspiration helt enkelt. Se senaste två gångerna har han alltid nämnt att jag inte uppmärksammade vår årsdag. Vilket jag har gjort tidigare år. Se inlägg från 2017 och 2016. Men bättre sent än aldrig som en brukar säga. I mitten av november firade vi alltså fem år tillsammans. Och nu ska jag lista saker jag har lärt mig under dessa fem år tillsammans.

Somna inte oense

Detta är en regel som Johan kom in i förhållandet med. Jag är annars en sådan som gärna går och lägger mig och en på morgonen är allt borta. Tyvärr innebär det att vissa saker ligger kvar tills en bubblar upp med allt på samma gång. Försöker lära mig detta lite varje gång jag är sur, men det går hyfsat bra. Kanske mest på grund av att vi aldrig bråkar. Även om jag är mindre bra på att hålla det så är det fortfarande ett värdefullt tips.

Stötta varandra i en balans

Med detta menar jag att det är omöjligt för en person i förhållandet att vara den som är den starka. Det går inte. Livet går i vågor och ibland är det en som stöttar och sedan är det den andra. Det är okej att visa sig svag vissa punkter. En orkar inte alltid vara den som är stark och ska stötta. Måste finnas en slags balans.

Det är okej att vilja vara ensam

Om en lever i en tvåsamhet där en bor under samma tak kan det ibland bli att en spenderar varenda vaken tid med varandra och sover bredvid varandra. Helt enkelt andas samma luft dygnet runt. Därför måste det vara okej att ibland säga ifrån. Jag behöver lite space och andrum. Både jag och Johan älskar att vara ensamma och ibland går en ifrån. Kan vara en 20 minuters promenad, hänga med en kompis eller åka till gymmet.

En kan vara ensam trots att en är tillsammans

Nästan samma punkt. Men det är en sak vi har upptäckt. Det är att vi kan vara hemma tillsammans, men göra två helt olika saker. Kanske sitta i olika rum eller i samma och ändå känna den där tryggheten och goda känslan av att vara ensam. Tror vi någon gång har sagt ”att vara med dig är som att vara ensam” och det är sagt i en positiv bemärkelse. Ibland sitter vi hyfsat nära varandra, dricker var sin kopp kaffe men pratar inte med varandra på flera timmar.

Småsaker kan vara jätteviktigt

Ibland när jag är i affären brukar jag köpa med mig någonting som jag vet Johan kommer bli glad över. Det kan vara en enkel sak som en Coco eller en Red Bull. För jag vet när jag kommer hem kommer jag ropa att jag köpt en överraskning och han kommer lysa upp när han ser den. Bara en liten grej som kan göra oss båda väldigt lyckliga för stunden. Bara för jag tänkte på just honom i den affären.

Krama varandra – hela tiden

Det finns ingenting som är så mysigt som att kramas. I vårt förhållande är det superviktigt. Jag kommer från en familj som knappt kramas. Liksom, inte när vi ses eller säger hejdå heller. Däremot Johans familj kramas hela tiden. Det är supermysigt och det känns som en laddar sina batteriet när en fått den där kramen. Bonustips är också att dansa. I köket när vi lagar mat, i vardagsrummet när ni lyssnar på musik. Alltid.

Säg förlåt

Det kan vara jättejobbigt att behöva säga förlåt. Ett ord som kan vara så svårt att säga. Det är ett viktigt ord och var inte rädd för att säga det. Gärna direkt när du märker att någonting inte känns bra. Kanske en har sagt någonting utan att tänka på det. Kom ihåg att du också ska mena det.

Allt behöver inte vara en diskussion

Detta känns som ett tips som någon mormor eller mamma har sagt. Att en ska välja sina strider. Visst, ibland är det irriterande att ens partner gör eller säger någonting. Men låt det bara ibland vara. För jag vet att jag själv kan tycka att en sak är hemskt men sen när jag väl tänker till så var det inte så farligt som jag först trodde och vid stunden hade det kunnat bli en helt onödigt bråk eller diskussion.

En kommentar

  • evajohansson

    Mycket fina tankar . Själv lever jag sen 13 år imed en som Snarkar samt har diabes vilket innebär ödmjukhet. O massa kärlek. För att jag Älskar han Visa detta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *