Filmer

Filmrecension | The Edge of Seventeen

Ett tonårsdrama kan vara det bästa en har sett och det värsta. Ibland till och med är en film med i båda kategorierna samtidigt. Gillar tonårsdrama för deras känslostormar och hur en kan som vuxen påpeka att det egentligen inte är stora problem men förstå hur det kan kännas som det. Gillar inte tonårsdrama när manuset inte håller för att vuxna inte vet hur tonåringar pratar eller känner.

En fördel med The Edge of Seventeen som en kan direkt se är att regissören och manusförfattaren är en kvinna. Någon som vet hur det är att vara en ung kvinna och känna att hela världen kretsar kring en själv och därmed lever i sitt universum och avskyr allt med det.

Nadine börjar äta lunch med sin lärare Mr. Bruner Foto: Murray Close/STX Productions
Nadine börjar äta lunch med sin lärare Mr. Bruner Foto: Murray Close/STX Productions

Handling,

Nadine har en enda vän, Krista, men deras vänskap ställs på kant när Krista börjar dejta Nadines äldre bror. Hennes bror som Nadine ser som sin ärkefiende och personen som fick allt medan hon fick ingenting.

Jag tycker,

Hailee Steinfeld är fantastisk i rollen som Nadine. Hon är ironisk, bitsk och har så många känslor inom sig. Vi kan både kämpa för henne och vilja se att det går bra för henne samtidigt som en vill skälla ut henne och flytta ur henne från sin lilla egoistiska bubbla. För visst är hon egoistisk i vissa fall. Hon ser inte hur Krista eller hennes bror har det. Eller killen som är otroligt kär i henne. Eller läraren som hon börjar äta lunch med. Det är väldigt mycket på hennes villkor, trots att allt går åt skogen. Det kanske är min vuxna sida som pratar. Det är detta som gör hela tonårsdelen trovärdig. Hon är både boven och offret på samma gång.

Harrelson perfekt i sin roll

Det var kul att se Blake Jenner igen efter att inte ha sett honom sedan Glee. Han kändes dock väldigt dåligt placerad och nästan knappt i samma ålder som resterande. Även spännande att se Alexander Calvert som den mystiska drömkillen när han för mig är den söta pojken i Supernatural. Woody Harrelson är lika bra som alltid. Perfekt för sin roll som den trötta och retsamma läraren som blir en bra motpol till Nadine.

Krista faller för sin bästa väns storebror. Foto: Murray Close/STX Productions
Krista faller för sin bästa väns storebror. Foto: Murray Close/STX Productions

Vi hinner se mycket på kort tid. Hinner skratta och gråta. Exempelvis se en dysfunktionell familj och deras problem. Se hur hjärtat kan hoppa av att se personen en är kär i. Fina ögonblick mellan två personer. Dessutom en kniv rakt i ryggen. Och det där ständiga, att vi inte vet hur andra människor har det. Är storebror ett svin? Bästa vännen så bra som hon borde vara? Är drömkillen en dröm?

För er som vill titta in The Edge of Seventeen finns den just nu på Netflix.

Regissör: Kelly Fremon Craig Medverkande: Hailee Steinfeld, Haley Lu Richardson & Blake Jenner Genre: Comedy & Drama  Längd: 1h 44 min Premiär: 2016 Land: USA Betyg: ★★★

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.