Filmer

Filmrecension | Spotlight

Ni vet den där känslan av tomhet. Det är precis så jag kände efter att ha sett klart Spotlight. Det är så mycket känslor som rör upp. Hur kan så många barn vara offer för pedofili och sexuella övergrepp samt trakasserier? Dessutom att allt sker inom den katolska kyrkan och ingen gör någonting. Inte förrän nu, och alldeles för sent. Väldigt glad att jag såg den, och kan nog tänka mig att se om den inom väldigt kort igen.

Journalisterna på avdelningen Spotlight. Foto: Kerry Hayes/Open Road Films
Journalisterna på avdelningen Spotlight. Foto: Kerry Hayes/Open Road Films

Handling,

Baserad på den sanna historien om journalisterna på Boston Globe som avslöjade den Katolska kyrkan och de övergrepp som skedde på barn.

Jag tycker,

Det är verkligen underbar ensemble av skådespelare i den här filmen. Mark Ruffalo, Michael Keaton och Rachel McAdams spelar de duktiga och journalisterna på delen ”Spotlight” som gräver i historien. Från tretton stycken präster till att finna upp mot hundra. Det är ofattbart. Premissen och med dessa skådespelare ser allt bra ut. Det är en film som kommer vara bra oavsett vad som sker. Kanske därför den var en klar vinnare i Oscarsgalan det året.

Spotlight är en lågmäld film. Vilket talar till dess fördel. Vi får se hur de arbetar med pusselbitarna. Till exempel att båda leta efter förövare och offer. De hanterar offren på ett respektfullt sätt. För det är känsligt. Den är baserad på verkliga händelser. Och de är verkligen offer. Inget barn ska bli utsatt för det som dessa barn blev.

Riktigt bra skådespelarinsatser av hela ensemblen. Foto: Kerry Hayes/Open Road Films
Riktigt bra skådespelarinsatser av hela ensemblen. Foto: Kerry Hayes/Open Road Films

Det är omöjligt att inte känna någonting efter att en ha sett denna film. Gillar som sagt hur lågmäld den är. Den visar inte glamorös eller förfinad bild av arbetet eller händelserna. Visserligen är det väl alltid i sånna här filmer en romantisk bild av journalistik med grävande reportage, viktiga händelser och kaffekoppar. Men det är ändå inget överdrivet.

När eftertexten kommer är det omöjligt att inte känna sig förbannad, hjärtskärande och en tomhet. Riktigt bra film!

Regissör: Tom McCarthy Medverkande: Mark Ruffalo, Michael Keaton & Rachel McAdams Genre: Crime, Drama & History Längd: 2h 9 min Premiär: 2015 Land: USABetyg: ★★★★

En kommentar

  • Seriereflektioner

    Åh, håller med dig om den här filmen! Så himla berörande. Tror det nyligen kom ut någon pedofilskandal inom katolska kyrkan igen? Usch. Det är tydligen ett utbrett fenomen att de som blir anklagade för övergrepp bara förflyttas till någon annan del inom kyrkoverksamheten. Älskade i alla fall Mark Ruffalo i denna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.