Filmer

Filmrecension | Die Hard

Die HardTitel: Die Hard
Regissör: John McTiernan
Medverkande: Bruce WillisAlan Rickman & Bonnie Bedelia
Genre: Action & Thriller
Längd: 2 tim 11 min
Premiär: 12 juli 1988
Land: USA

Det här inte första gången jag ser första Die Hard filmen, och absolut inte sista. Men eftersom det precis har varit jul så passar det utmärkt att se världens bästa julfilm. Inte sant?

För er som inte sett Die Hard handlar det om John McClane, en polis från New York, som är i Los Angeles för att hälsa på sin fru Holly och deras två barn under julen. Men det blir inte riktigt som han tänkt sig. För under sin vistelse på Hollys företag kommer det ett gäng terrorister och tar över. Tills John bestämmer sig för att rädda dagen.

tjosan din jävel,
En riktigt actionrulle där en ensam man tar sig an ett helt gäng med bad guys. Det är expositioner, vapen och härliga repliker såsom ”Yippee ki-yay, motherfucker!” eller den svenska härliga översättningen ”tjosan din jävel”. Det är helt enkelt den perfekta filmen. För inte nog med detta så är det lite kärlek med i den. Humorn såklart, och inte minst att den utspelar sig på julen och därför också en julfilm. Den här filmen har allt!

hans gruber världens bästa skurk,
Inte nog med att den har allt. Den har också ett gäng fantastiska skådespelare. Bruce Willis gör rollen som John McClane helt fantastiskt. Älskar att han är den slags hjälten som faktiskt får ont. Har ni sett Tom Cruise i Mission Impossible få ont någon gång? Skulle inte tro det. Sen har vi den fantastiska Alan Rickman som Hans Gruber. Världens bästa skurk. Finns nog ingen som slår honom. Saknar Rickman så mycket!

Ett tips! Se den och njut. Vare sig du har sett den tidigare eller inte.

★★★★½

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.