Serier,  tankar & funderingar

Binge-tittandet förändras

Vi lever i ett binge-samhälle just nu. Där folk tar en serie i taget, ser allt i ett svep över en helg eller vecka. Vi vill ha allt på samma gång. Äta allt med hull och hår. När Netflix började med detta var det första gången och förändrade vårt sätt att konsumera tv och serier. Det var något väldigt tillfredsställande att kunna se allt direkt och inte längre behöva vänta. Nu börjar detta förändras, igen.

Stora tjänster som kommer inom kort är Disney och Apple, och de kommer gå tillbaka till det traditionella tv-tittandet. Även Hulu som växer för varje år håller sig till att släppa avsnitten veckovis. Dessa streamingtjänster har inget schema att förhålla sig till, som HBO, och skulle därmed kunna släppa allt på samma gång. Det är intressant att de väljer att gå tillbaka. 

Hur föredrar du att se dina serier? Allt i ett eller veckovis?

Visserligen är det skönt att ha en serie redo och klar för att kolla igenom, men jag saknar verkligen att se serier veckovis. Inte för att jag har gått över helt till binge-tittande då de flesta av mina serier fortfarande kommer veckovis. Men jag saknar det i det stora hela, och jag tror många bolag saknar det också. Speciellt hur fansen diskuterar avsnitten. Hela våren handlade till exempel om Game of Thrones, och varje måndag var en stor diskussion om det senaste avsnittet. Vi diskuterar serier nu med, men att hålla en konversation med flera personer som är i olika takt utan att råka försäga sig kring en detalj är komplicerat och ärligt talat lite tråkigt. Nu diskuterar vi säsonger och inte avsnitt.

Alla bilder är tagna av: Charles 🇵🇭 on Unsplash

Det handlar nog inte bara om fansen, utan är såklart ett ekonomiskt val för dessa bolag. Exempelvis kommer nya serien Loki bestå av sex avsnitt som blir utdraget på sex veckor. Det innebär att de som vill se serien måste betala för tjänster i sex veckor, det vill säga två månader. Istället för en kortare period där de egentligen hade kunnat se klart serien på en och samma dag genom binge-tittande.

Jag saknar att springa hem från skolan för att se senaste The Vampire Diaries och sitta och diskutera det senaste avsnittet med vännerna. Det blev en diskussion som sträckte sig genom hela året. Från oktober till maj. Game of Thrones pratades som sagt under tio veckor och lite inför och efter. Populära serier som Stranger Things pratas om max i två veckor medan de flesta hinner se klart den. Sedan kommer en ny serie som blir det nya heta för en kort stund. 

Vet inte om jag kommer skaffa alla streamingtjänster, då det kommer bli otroligt dyrt i slutändan. Men jag välkomnar veckotittandet och ser fram emot att börja diskutera serier ännu mer.

4 kommentarer

 • film&serier bloggen

  jag gillar att netflix släpper hela säsonger på en gång, men jag kan också tycka om att kolla på en serie veckovis. Så… svår fråga. Ibland kan jag sakna känslan att längta efter ett nytt avsnitt, samtidigt som jag inte vill vänta en vecka på ett nytt avsnitt för att jag vill se fortsättning på en gång… svårt som sagt!

 • felicia

  Föredrar oftast att kunna se en hel säsong. Tycker många serier blir sämre när man ser dem veckovis. Finns däremot vissa få serier som jag verkligen vill se veckovis och som jag är glad sänds varje vecka, så kan bero på vilken serie ibland 🙂

 • Lena

  Älskar ju att maraton kolla men det är verkligen något man saknar med veckovis. Minns att mamma och jag väntade tålmodigt varje vecka på att Gilmore Girls skulle dyka upp med nya avsnitt och paniken när man var borta för då var man tvungen att spela in hahaha

 • Elsa

  Intressant inlägg! Personligen föredrar jag att köra säsongsmaraton, men förstår charmen med att följa serier veckovis och kan också tycka att det är roligt att ha något att se fram emot, samtidigt som man kan diskutera avsnitten vecka för vecka. Dock tycker jag att olika serier fungerar olika bra när det kommer till dessa olika sätt att följa serier. Ex har jag femte säsongen av Peaky Blinders som startade för några veckor sedan, men som jag bara såg första avsnittet och sen glömde bort (eller kanske bara inte har tagit mig tiden till att se vecka för vecka). Medan serien The 100 vars sjätte säsong jag följde utan problem varje vecka, och även såg fram emot de nya avsnitten. Ändå är Peaky Blinders en serie jag tycker mycket bättre om än The 100 om vi ändå ska jämföra dessa två. Men jag föredrar verkligen att maratontitta Peaky Blinders eftersom jag verkligen kommer in i den på ett helt annat sätt. Intressant diskussion, verkligen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.