Serier

Mindhunter | Säsong 2

Titel: Mindhunter
Medverkande: Jonathan Groff, Holt McCallany och Anna Torv 
Genre: Chrime, Drama och Thriller
År: 2017 –
Network: Netflix
Mitt betyg: ★★★★

Mindhunter handlar om två FBI-agenter Holden Ford och Bill Tench som påbörjar arbetet med att intervjua flera mördare för att kunna använda den informationen till att förhindra liknande mord. De myntar begreppet seriemördare, och serien är inspirerad från boken Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit, en memoar om FBI-agenten John Douglas.

I andra säsongen börjar de mer och mer använda sig av den faktan de fått av intervjuerna och applicera det i verkligheten. Mest specifikt på Atlanta morden som pågick mellan 1979 och 1981. Och de får till slut även intervjua den ökände Charles Manson.

Mindhunter är en fängslande serie som ganska nyligen kom ut med sin andra säsong efter en lång väntan. Från att knappt hört någon tala om den 2017 till att höra om den varje dag nu 2019. Det får mig att undra varför, och kan inte låta bli att tänka på hela seriemördar och fall trenden som pågår just nu. Vare sig den faller under en trend eller inte så gör det inte Mindhunter till en sämre serie. Jag gillar den, och jag tror att flera är som mig. Att de fastnade för det långsamma tempot, idén med kartläggandes av mördare snarare än våldet och de blodiga detaljerna.

Andra säsongen skiljer sig lite från den första. Bland annat att det är mindre teoretiskt och mer praktiskt. Det gör inte lika många intervjuer, och det är inte längre små fall som de löser på något avsnitt. Istället använder de kunskapen de har tagit till sig av dessa seriemördare och hamnat rakt i Atlanta och de barnmorden som sker där. På två år dör fler än 28 stycken, varav de flesta är barn. Barn som ingen, förutom föräldrarna, bryr sig om. Polisarbete som hamnar mellan stolarna och Holden som är möjligtvis lite väl självsäker på sin teori. Att det är ett sådant stort fall som vi alla blir investerade i, då vi får se vad poliserna gör, hur familjerna hanterar sorgen, så blir det mer spännande än vad det var i första.

Holden och Bill tror sig ha fångat sin mördare. Foto: Netflix
Holden och Bill tror sig ha fångat sin mördare. Foto: Netflix

En annan skillnad är att fokusen på karaktär har bytts ut. Holden har hamnat lite i skymundan och istället har det gått över till Bill. Han som är familjefadern, och vet hur en ska agera socialt, har stora familjeproblem denna säsong. Tråkigt nog bryr jag mig väldigt lite om vad som sker, men vill bara att just han ska ha det bra. Hade kanske behövt mer bakgrund till han och hans familj i första för att jag verkligen skulle vilja alla bästa i denna. Även Wendy får större utrymme i denna säsong.

Mindhunter är en långsam serie där inte alla knutar knyts upp. Men det är okej. För det är så livet är. Om jag har förstått det rätt går det fortfarande en diskussion om det kommer bli en tredje säsong. Jag hoppas inte det. Allt för många serier kör på istället för att sluta på topp. Den hade ett bra slut, och vet inte vad mer jag skulle vilja se av den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.