Filmer

Vad är du rädd för?

Vad skrämmer dig? 

Det är oktober, som också brukar kallas för spooktober. En hel månad tillägnad till skräck. Vissa lever nästan för denna månaden medan andra kurar ihop och försöker undvika allt med skräck. Jag har varit den andra personen i många år, och kan inte heller säga att jag är den första. Men jag kan verkligen uppskatta en mörk höstkväll och en skräckfilm. 

Människor reagerar olika till olika saker. Det är sen gammalt. Men vad skrämmer dig? Jag har tre stycken saker som jag tycker är obehagliga och vad kan kanske inte väljer att se, eller ser i alla fall. 

The Exorcist Foto: Warner Bros.
The Exorcist Foto: Warner Bros.

Demoner och besatthet

En ganska klassisk del av skräckfilmer. Jag tycker det är väldigt obehagligt med just demoner och det skrämmer mig. Vet inte egentligen varför. Det bara är någonting med djävulen som jag tycker är läskig och obehaglig. Även om jag inte är direkt troende. Konstigt det där. Sedan hela grejen med att göra saker som en själv inte skulle gjort, och inte ha kontroll över sin kropp. 

Exorcisten är en fruktansvärt bra skräckfilm. Den är obehaglig och hur jag nog tycker om skräckfilmer. Den är lågmäld och skrämmande genom att stanna kvar hos en snarare än kasta upp en läskig sak som går en att hoppa till för ett tillfälle. Den handlar om Regan, en flicka på 14 år och hennes mamma som arbetar som skådespelerska. När Regans beteende förändras tillkallar hennes mamma en präst som är övertygad om att hon är besatt av djävulen.  

The Strangers Foto: Rouge Pictures
The Strangers Foto: Rouge Pictures

Människor som är onda för skojs skull

Oftast går saker och ting att förklaras i skräckfilmer. Kanske inte alltid är logiskt eller verklighetstroget men det har en förklaring. Men ibland är det bara människor som tycker om att vara onda. Som bara inte har någonting bättre för sig. Det tycker jag är obehagligt. 

The Strangers är ett exempel på denna sort film. Den handlar om ett par som kommer tillbaka till en stuga och har precis bråkat. Killen försvinner en stund och tjejen (spelad av Liv Tyler) är kvar själv när en gäng människor attackerar stugan. Tycker den är väldigt läskig men tycker ändå om den. 

Tusk Foto: A24
Tusk Foto: A24

Blandning av människor och djur

Vet inte om jag tycker att blandningen av människor och djur är läskigt eller bara äckligt. Oavsett har det en tendens att dyka upp lite då och då. Vill inte att en människa ska bli ett djur. Det är bara fel på så många sätt. 

Det finns två filmer jag kan nämna här och det är The Fly från 1986 som handlar om en forskare vars experiment går fel och han förvandlas sakta men säkert till en fluga. Eller Tusk från 2014 som handlar om en kille som blir kidnappad av en man som börjar förvandla honom till en valross. Ingen av dessa filmer har lyckats se klart för jag tycker de är så äckliga och sitter mest och vill spy av tanken av de. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *