Serier

Unbelievable | Säsong 1

Titel: Unbelievable
Skapare: Susannah Grant, Sarah Timberman, Michael Chabon
Medverkande: Kaitlyn Dever, Toni Collette, Merritt Wever 
Genre: Drama
År: 2019 –
Network: Netflix
Mitt betyg: ★★★★★

Baserad på en sann historia. 

Marie Adler är en ung kvinna på 18 år som har ett bråkigt förflutet. Hon har flyttat från fosterhem till ett annat hela sitt liv. Nu bor hon på ett halvvägshem tills hon ska ha ett eget hem. När hon anmäler en våldtäkt till polisen är det ingen som tror på henne. Inte poliserna, hennes tidigare fostermamma eller de andra ungdomarna på boendet. Istället blir hon anklagad för att ljuga. Förövaren har inte lämnat några spår efter sig och det är bara hennes, något förvirrande, historia som är grunden. Tills slut börjar även hon tvivla.

Lite längre bort, möts två poliser. De hade båda varsitt våldtäktsoffer utan en förövare. De inser hur lika historierna är och att de troligtvis har samma förövare och han har gjort detta ett antal gånger innan.

Unbelievable är en serie som nästan alla borde se. Den är jobbigt att se på för den känns äkta. Jag är trött på att se våldtäkter på tv där de sker i inget annat syfte än att skapa en maktbalans. Det är överallt. Till exempel i serien Game of Thrones. Det som Unbelievable gör bra är att det inte är ’förskönat’ och fokuserar inte på handlingen i sig, utan efteråt. Konsekvenserna. Hur en sådan här händelse faktiskt påverkar en människas liv. Hur de ändrar sitt beteende, skyller på sig själva, har svårt att lita på andra med mera. Jag hoppas att ingen ska behöva känna såhär, men är mycket väl medveten att det är sker överallt hela tiden. Många känner sig nog som Marie Adler, eller de andra offren, oavsett om de blir betrodda eller inte. Om förövaren blir dömd eller inte. 

Skillnaden på bemötande av poliserna

Det är på många sätt en frustrerande serie att se. Från förhören med Marie, hur hon tvingas berätta samma historia om och om igen. Hon blir behandlad som hon har gjort någonting fel. En av hennes första ord är just om hon är i trubbel. För det är exakt så det känns. Skillnaden på hennes erfarenhet och en annan ung kvinna lite senare är stor. Där den polisen, en kvinnlig, är lugn och sansad. Följer med henne överallt, till sjukhus och hem. Inget kalt förhörsrum med armarna korsade. I slutändan är detta ingen serie om våldtäkten i sig, att hon faktiskt hade rätt. Utan snarare vem som får höra den. 

Merritt Wever och Toni Collette är fantastiska i sina roller. Foto: Netflix

Kaitlyn Dever är fantastisk i sin roll som den unga och sköra Marie. Hon äger hela serien och jag ser fram emot att se mer av henne. Även Merritt Wever och Toni Collette är lysande i rollerna som de kvinnliga poliserna. Tyvärr känns det lite fel att jag vill betona att de är kvinnor. Mest för att det är en sådan skillnad i bemötandet. Hur Marie möts av två män, och de andra av kvinnor. Kan mycket väl inte ha att göra med könet på poliserna utan snarare hur de arbetar. Eller att det gått tre år och en har blivit mer medveten om hur en ska hantera dessa ärenden. 

Sist men absolut inte minst. Om du eller någon du känner behöva stöd av någon form. Det finns tjej- och kvinnojourer överallt i Sverige. Här kan du hitta den jour som är närmast dig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *