Filmer,  listor

Tiotalets bästa filmer | 50-41

HAR TÄNKT ATT göra den här listan sedan december… men först ville jag vänta till året tog slut, sen har jag ändrat den några gånger. Men tror jag är klar nu. Därför blir tiotalets bästa filmer-listan lite senare. Jag har alltså gått igenom alla filmer (som jag har sett) från 2010-2019 och rangordnat dem. Det har varit riktigt svårt!

Här kommer plats 50-41! Resten av listan kommer komma successivt nu i cirka två veckor. Så det blir lite spännande innan ni får se inlägget med min topp 10!

Kommentera gärna om ni sett någon av dem, vad ni tycker eller om det är en film ni hoppas ska komma med på listan. Eller vilken som är er favorit!

50. Baskin

Det var ett konstigt ögonblick när jag såg Baskin. Satt i en biosalong med min sambo och fick hålla för ögonen under vissa stunder. Regissören som vi träffade efteråt tyckte det var superkul att jag blev så äcklad. Han var nöjd. Han hade gjort rätt jobb, för den är äcklig och skrämmande. Man vet knappt vad som sker hälften av tiden och även om jag hade svårt för den och bara sett den en gång vill jag ändå ha med den på den här listan. För det är en film som jag minns väl – både på gott och ont. Gillar du lite mer konstiga skräckfilmer med body horror är detta en film för dig.

49. Straight Outta Compton

Jag vet väldigt lite om NWA och allt jag vet är nästan från den här filmen. Gillade den mycket för den hanterar väldigt mycket. Antar att musiken, artisterna går hand i hand med klimatet som de var i. Det vill säga fattigdom, polisvåldet och hur icke-jämställt samhället var (och fortfarande är). Men jag gillar att de fokuserade mycket på det för det gör filmen så viktig. Speciellt med tanke på att det fortfarande ser ut så här och det är fortfarande så fel. Den handlar helt enkelt om gruppen, om hur de blev en grupp, tog över världen med sin musik och hur dåligt behandlade de blev. Främst av polisen.

48. Loving Vincent

Filmen i sig är helt okej. Det som gör Loving Vincent till att vara med på denna lista är ärligt talat hur den blev till. Det är otroligt fin att titta på. För varje sekvens är handmålat av 125 stycken konstnärer. Förstår ni vilket arbete som ligger bakom den? Den handlar om Vincent van Gogh och hans liv. Hans målningar och hur tragiskt han gick bort. Har aldrig sett en liknande film och det var verkligen någonting helt fantastiskt.

47. The Babadook

The Babadook är en film jag verkligen vill se om. Har inte sett den sen den kom till Sverige 2015 (andra länder kom den 2014). Minns den som en modern skräckfilm som både var rörande och vacker att se på. Designen är fantastisk. Men det tar en inte ifrån de läskiga och skrämmande delarna. Handlar om en kvinna vars man tragiskt har gått bort och hur hennes son börjar bli rädd för ett monster från en bok de läser – The Babadook. Sakta men säkert förstår hon att någonting inte står rätt till. I slutändan är det en film om sorg.

46. Mad Max: Fury Road

Första gången jag såg Mad Max: Fury Road ogillade jag den starkt. Satt och himlade med ögonen under nästan varenda scen i biosalongen. Men sen har jag sett den minst två gånger efter det och den har vuxit på mig. Tycker fortfarande att original Mad Max är en bättre film, men den här har ändå någonting – underhållningsvärde. Den är galen, häpnadsväckande, spännande och har en väldigt enkel premiss som ändå inte blir tråkig. De åker på en väg kort sagt. Helt otroligt hur de har skapat den till att bli underhållande. Bra karaktärer och bra skådespelare gör nog sitt. Men gitarrkillen… sitt ner i båten!

45. Star Wars: Force Awakens

Den nya trilogin av Star Wars har fått sitt dåliga rykte. Först blev Last Jedi en vattendelare sen kom Rise of Skywalker som inte gjorde saken bättre. Men vill ändå säga att de flesta är väl rätt nöjda med Force Awakens, eller? Jag gillar denna film. Den är underhållande, vågar göra jobbiga beslut, mycket nostalgi och nya karaktärer introduceras som faktiskt är intressanta. Rey, Finn och fascinerade skurken Kylo Ren. En bra start på en saga som hade kunnat vara betydligt bättre. 

44. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Frances McDormand visar ännu en gång vilken fantastisk stjärna hon är. Detta är henens film, och hon gör det så bra! Det är en hjärtskärande film om en mamma vars dotter våldtogs och dödades för sju månader sen men ingenting händer. Till slut tar hon tag i det i sina egna händer och kritiserar poliskåren i den lilla staden. Historien är inspirerad av ett riktigt fall där en man satte upp skyltar som riktades till polisen efter att hans dotter dött. En riktigt berörande film med många lager.

43. True Grit

Joel och Ethan Coens film från 2010 som handlar om en ung tjej (spelad av Hailee Steinfeld) vars pappa blir dödad bestämmer sig för att jaga mördaren och hämnas. Till sin hjälp får hon en av de tuffaste U.S. Marshals hon kan hitta – Jeff Bridges. Som nästan alltid med Coen brödernas film är den superbra. Den är intressant och är i en intressant tid (western). Gillar även filmer som skapar en form av vänskap mellan två karaktärer som kanske inte borde gilla varandra. Eller som får en form av fader-dotter-relation. Bra film helt enkelt!

42. Dogtooth

Otroligt intressant film av Yorgos Lanthimos som alltid har en speciell prägel på sina filmer (i alla fall de jag har sett). Dogtoothhandlar om en familj som bor isolerat och de tre barnen är nästintill fångna i hemmet. Allt de vet om samhället är vad de har lärt sig av sina föräldrar. Det är en intressant idé med att ta bort hela samhället och se vad det kan göra med människor – vad vi blir för människor? När vi inte alls har samma referensramar som andra och tror att ordet ’zombie’ betyder ’liten gul blomma’.

41. Nymphomaniac

En film som jag knappt vet hur jag ska förklara. Varken handlingen eller hur jag känner för den. Såg den uppdelad i två delar på bio med en paus där en fick alkoholfri cider och salta pinnar. Fantastiskt! Den handlar om kärlek, om sex, om att vara fri och sann till sig själv, sexualitet. Egentligen allt som livet innebär fast kanske mer naket än vi vanligtvis ser. Många karaktärer och många berättelser. Den har även en perfekt balans mellan tragik och komik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *