Filmer

The Rise of Skywalker | J.J. Abrams tog tillbaka det som borde varit hans

J.J. ABRAMS FICK DEN smått omöjliga uppgiften att ännu en gång ta över Star Wars skeppet och på något vis knyta ihop säcken och ge oss ett avslut. Ett avslut som inte bara innebär den nya och tredje trilogin utan även slutet för Jediriddarna. Jag tycker att han gjorde det bra. Star Wars: The Rise of Skywalker levde upp till mina förväntningar efter flera år av Star Wars filmer som inte har gjort det.

Hur gör man för att föra handlingen vidare när flera beslut som man tog i första filmen suddas ut i andra? Jo, man gör precis som J.J. Abrams och tar lite lätt på vad Rian Johnson skapade i sin vad han själv verkar mena som en kreativ och överraskande film. Det är svårt att tala om The Rise of Skywalker utan att gå in på The Last Jedi. Helst vill jag inte lägga min fokus på den, men jag kan ändå säga att jag är inget fan av den. I min mening borde de låtit J.J. Abrams ha gjort alla tre och låta hans vision gå igenom trilogin. Istället för att vi nu tvingas kastas om och nästan börja om på nytt inför den tredje och avslutande filmen.

Star Wars: The Rise of Skywalker är en resa mot tiden. Från första stund till eftertexterna är det ett snabbt tempo. Kejsaren Palpatine har återvänt, efter ingen trodde han inte skulle vara med mer, och han är redo att störta motståndsrörelsen samt hela världen om det behövs. Palpatine är ungefär det som Snoke inte var. Han var inte den bästa karaktären som den ultimata skurken, och när han dog (för enkelt) i tidigare film var det plötsligt en stor lucka. Vem skulle vara skurken? Var det dags för Kylo Ren att ta steget upp eller ta in en helt ny karaktär för den tredje filmen? Nej och nej. Jag gillar att de tog tillbaka Palpatine och fick fokusen på Sith. För är inte det egentligen vad Star Wars handlar om? Balansen i universum med de två motpolerna Jedi och Sith? Det kanske inte är det mest överraskande eller kreativa vägen att gå, men det tar den tillbaka till kärnan. Till de klassiska och även prequels.

Kylo Ren har tröttnat på att bli använd som en marionettdocka och sträcker ännu en gång ut sin hand mot Rey som en allierad. Deras scener och relation är det starkaste i denna film likaväl som filmserien. Varje gång någon av dem två (eller båda två) är i rutan är det magiskt. Verkligen två karaktärer som förtjänar all uppmärksamhet och fokus. Det tar självklart plats från de andra karaktärerna som Finn, Poe, Chewie och the droids. Men för mig är det okej. De är närvarande genom hela filmen, och deras äventyr är relevanta som ger någonting. Deras hopp är vackert att se och otroligt viktigt. Hoppet om överlevnaden och hoppet om den goda sidan. 

Självklart är det många hänvisningar till de gamla filmerna, men det är i samma tidslinje och annat vore konstigt. Vissa stunder hade jag faktiskt önskat mer, och jag har specifikt en grej som jag hade hoppats på. Fick det inte helt men är ändå nöjd med det jag fick. The Rise of Skywalker känns som en Star Wars film. Det goda och det onda. Gränsen mellan de två. Den känns fokuserad och går utan några onödiga avvikelser som en rak film som vet vad den vill. 

Frågorna som började ställas i Force Awakens som sedan försvann i The Last Jedi får sina svar och det är jag tacksam för. Det hade varit en lös tråd som bara slarvigt hade tappats bort. Karaktären Leia hanterades med respekt och jag är glad att hon fick det utrymmet som hon fick.

Efter att ha läst lite recensioner, mycket negativt, verkar den största grejen att den är anpassad för fansen. Men förlåt, vem annars? Låt Star Wars vara Star Wars. Där de hanterar det goda och det onda. Bygger vidare på kanske den största karaktären – Anakin, och hans väg genom den goda och den mörka sidan. Möjligtvis är det en säker film som inte tar ut svängarna men den är sann till sin egen historia. Gör inte en Hobbit av Sagan om Ringen utan låt det bara vara. 

Sedan självklart finns det saker som är mindre bra och saker jag skulle kunna peta på. Till exempel utrymmet av The Knights of Ren, Palpatines enorma armé som bara fanns där och mycket mer. Men överlag är detta en bra film. Jag är nöjd och jag ser fram emot att se den igen. Och egentligen alla filmer igen. Nästan. Inte Solo-filmen, och antar jag kan se Rogue One igen, mest på grund av Mads. Men det är okej det med.

Titel: Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker
Medverkande:  Adam Driver, Daisy Ridley, Oscar Isaac
Längd: 2h 21min
Land: USA

Regissör: J.J. Abrams
Genre: Action, Adventure, Fantasy 
Premiär: 2019
Bechdel test: Godkänd
Mitt betyg: ★★★★

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.