Serier

Stranger Things | Ett splittrat Hawkins

Recap av Stranger Things säsongs tre och dess säsongsavslutning.

Serie: Stranger Things Avsnitt: S03E08 The Battle of Starcourt
Mitt betyg:
★★★★½
Tidigare recaps:
S03E01, S03E02, S03E03, S03E04, S03E05, S03E06, S03E07

Hawkins kommer aldrig bli sig likt igen. Inte efter den här säsongsfinalen som verkligen rörde upp en del. Mycket mer än vad säsong ett och två gjorde tillsammans.

Jag hade en dum teori när vi satte igång tredje säsongen av Stranger Things. Att de dödar en karaktär som börjar på B varje säsong. Barbara, Bob och…. Hade till en viss del rätt. Mer om det väldigt snart!

Els ben blir värre, och en larv-liknade grej rör sig, efter mycket grävande kommer den ut och under Hoppers fot. Alla är samlade!

De är inte samlade särskilt länge dock. Utan splittras nästan direkt efter att de gjort en plan om vad som ska ske. Hopper, Murray och Joyce ska ner i ryssarnas valt och stänga igen porten. The Scoops Troop (Dustin, Steve, Robin och Erica) åker till toppen för att få bättre täckning med walkie-talkies så de kan guida de från ett säkert avstånd. Och till slut får vi reda på att Dustin flickvän faktiskt existerar, Suzie finns! Och de behöver hennes hjälp. Men först tvingar hon Dustin att sjunga deras duett, temalåten för filmen The Neverending Story, till allas förtjusning.

Billy har kommit och gjort så alla sitter fast därinne. Men Steve och Robin kommer till undsättning för någon sekund. Billy slår ner både Max och Mike och tar El med sig för att offra henne till The Mind Flayer. Hon har inte sina krafter längre, kan inte ens krossa en Coca-Cola burk, men hon kan komma åt honom. Hon har sett hans minnen och börjar berätta om hans mamma och stranden när han var lycklig. Billy blir mer och mer sig själv. Och han faktiskt offrar sig själv. Fyfan, det är ett hemskt ögonblick. Att han blir dödad, mitt framför ögonen på Max. Jag älskar syskonrelationer på film och tv-serier. Även när det är lite dysfunktionellt. Men hela den här säsongen har vi sett Max önska att Billy inte är det monster som han målas upp för att bli. Att därför se honom offra sig, och sedan dö. Det är otroligt sorgligt.

Max Foto: Netflix

När Billy håller på att dö har Hopper precis lyckats vinna kampen mot den elaka ryssen. Han står precis bredvid apparaten som håller uppe porten. De måste stänga den nu! Och han nickar mot Joyce att stänga den. Förstår inte riktigt varför han möjligtvis inte riktigt skulle kunna springa till henne. Men jaja, hon stänger igen och allt exploderar. I samma stund kommer Owen och alla amerikanska soldater.

En månad senare. Billy är död. Hopper är död. Och familjen Byers bestämmer sig för att flytta. Det har varit på tapeten länge, men Hopper var den som kanske skulle se till att Joyce inte valde att flytta. Men han är borta, och det är dags för att nytt kapitel. El åker med dem, och blir en ny familj med de. Väldigt logiskt. Dock splittras alla. Jonathan och Nancy. Eleven och Mike. Och hela grabbgänget med Will. Otroligt sorgligt!

Några extra tankar

  • I end-credit scenen får vi åka till Ryssland där ett monster äter upp en människa som de har haft i sitt fängelse. De pratar om en amerikan som också är tillfångatagen. Är det Hopper? Vi fick aldrig se en kropp. Om någon ska vara död, måste det finnas en kropp. Eller hur?
  • Så mitt dumma teori om att de dödar endast folk med B stämmer. Barbara, Bob och Billy. Ja, förutom alla de där människorna som blev den där geggan och massan och till slut även en del av monstret. Men de räckas ju inte. Såklart.

2 kommentarer

  • Micaela

    Du har visst missat eller inte tänkt på den lilla detaljen varför Hopper inte kunde springa till Joyce innan hon stängde porten. Den där maskinens strålar stod ju i vägen och gick i cirklarna. Han måste genom strålarna om han ska springa till henne. Och det kan han ju inte för då dör han på riktigt 🙂 Ja, jag tror att han är den där amerikanen i Ryssland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.