smått&gott

Sommarpratarna 2019: Vecka 1

Vad tycker ni om sommarpratarna? Jag tycker det är väldigt mysigt. Brukar lyssna på de sommarprat jag tycker verkar intressanta. Men så satt jag där i måndags och tänkte, nej, i år ska jag lyssna på alla. Fungerar ju så bra på jobbet att ha lite bakgrundsljud. Mysigt, lärorikt och intressant på samma gång.

Tänker inte recensera varenda av sommarpratarna, men tänkte att jag kunde varje vecka lista mina favoriter från veckan. En liten topp tre skulle jag kunna säga.

Sommarpratarna 2019, Fares Fares i blomsterkrans. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Fares Fares Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Fares Fares

Den som inledde årets sommarprat var Fares Fares, och jag tycker han satte tonen. Det var personligt, avskalat och minnesvärt. Han pratar om tiden när han kom till Sverige som 14 åring och hur hela hans familj kämpade för att vara kvar. Om hur det inte enbart var det svenska språket som var svårt i början, utan även våra sociala koder. Samt självklart om hans yrke som skådespelare. Och att vart han än vänder i världen så är han lite fel. Ni kan lyssna på hans sommarprat här!

Sommarprat Stina Wolter Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Stina Wolter Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Stina Wolter

Hon valde att inte tala om sig själv och hennes arbete som konstnär och kroppsaktivist. Istället pratade hon om döden. Om hur hennes syster dog innan sin trettio års dag efter sviterna av anorexia. Om åttaåriga Maja som kom in i hennes liv som cancersjuk. Det är otroligt vackert, trots den stora sorgen. Stina berättar på ett fantastiskt sätt och det är så fint att vi fick höra Majas historia. Ni kan lyssna på hennes sommarprat här!

Sommarpratare Nicklas Lidström. Foto: Lennart Hyse
Nicklas Lidström. Foto: Lennart Hyse

Nicklas Lidström

Nicklas är en av Sveriges bästa hockeyspelare. Har både VM-guld och Stanley Cup i bagaget. 2015 valdes han in till Hockey Hall of Fame, och har fått sin tröja upphängd i NHL-laget Detroit Red Wings. Helt enkelt en gigant i hockeyhistorien, och i hans sommarprat talar han om resan till NHL. Om pressen som en har som hockeyproffs, ögonblick han har missat och en och annan hyllning till andra hockeyspelare. Ni kan lyssna på hans sommarprat här!

Tips om ett tidigare sommarprat
Katarina Wennstam Foto: Mattias Alhm/Sveriges Radio

Katarina Wennstam hade sitt sommarprat förra året, 2018, där hon lyfter fram sitt arbete med kvinnors rättigheter. Vad hon har mött för kvinnor och flickor i olika rättegångar, om #metoo och skuldbeläggningen som läggs på kvinnor. Det är ett riktigt fantastiskt sommarprat där vi både lär oss, provocerar för vi inser hur dåligt det ibland är i rättsystemet. Alla borde lyssna på detta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *