Filmer

Skräckfilmer | Mina favoriter plats 20-11

Vill du se en bra skräckfilm inför helgen eller under Halloween helgen så har du några att välja mellan. Tipsar här både om filmer som verkligen har skrämt livet ur mig, mysiga filmer och till och med en komedi. Det finns alltid något för alla inom skräck. Även om man inte tror det.

Plats 20 – The Strangers

Efter att ha återvänt från ett bröllop får ett par som bor i ett isolerat fritidshus knackningar på dörren mitt på natten. Det som följer är en våldsam invasion av tre främlingar, deras ansikten gömda bakom masker.

Jag är visserligen lättskrämd men det finns få filmer som verkligen har förstört mig så mycket som The Strangers. Det är en av de mest läskigaste filmerna jag har sett. Och jag har sett om den. Varför har jag gjort det? Ändå gillar jag den? Är det för att den verkligen har förstört mig totalt. Möjligtvis. Det är något som är otroligt skrämmande med att 1. vara i en stuga mitt ute i ingenstans 2. det kommer människor som vill dig illa 3. och de har ingen som helst anledning till det. Dessa främlingar är bara uttråkade. Om det inte är höjden av ondska så vet jag inte.

Plats 19 – One Cut of the Dead

Det går dåligt för en regissör och filmteam som filmar en zombiefilm med låg budget i en övergiven japansk anläggning under andra världskriget, när de attackeras av riktiga zombier.

Första minuterna visste jag knappt vad jag såg på. Allt vara konstigt och det kändes som jag såg en film som var en stark kandidat till världens sämsta film. Men sen vände det allt och jag fullkomligt föll för One Cut of the Dead. Den är fantastiskt! Den är kul! Den är allt! Du behöver inte veta något mer. Du ska veta så lite om filmen som möjligt för att njuta av den.

Plats 18 – The Shining

Jack Torrance accepterar ett vaktmästarjobb på Overlook Hotel, där han tillsammans med sin fru Wendy och deras son Danny måste leva isolerat från resten av världen under vintern. Men de är inte beredda på galenskapen som lurar inom honom.

Klassikern The Shining som är enligt vissa inte skrämmande och enligt andra otroligt skrämmande. Som de läskigaste filmerna (enligt mig) har den inte ”hoppa-fram-skräck”-element utan den biter sig fast på ett annat sätt. Galenskapen i Jack Torrance bland annat. Hur han förändras. Hur isolerade dessa människor är och hur både familjen och vi tittare börjar fundera på vad som faktiskt sker.

Plats 17 – The Texas Chain Saw Massacre

När Sally hör att hennes farfars grav kan ha blivit vandaliserat, åker hon och hennes bror, Franklin, ut med sina vänner för att utreda. Efter en omväg till familjens gamla bondgård upptäcker de en grupp galna, mordiska personer som bor bredvid. 

Leatherface är nog topp fem läskigaste karaktärerna i skräckfilmer som finns. Jag förstår att folk tycker The Texas Chain Saw Massacre är läskig, skrämmande och obehaglig. För det är den. Herregud, det är den verkligen. Det är något med galna familjer, ute i ingenstans, finns ingenstans att ta vägen som verkligen är obehagligt.

Plats 16 – Dracula

När Dracula lämnar den fångna Jonathan Harker och Transsylvanien till London på jakt efter Mina Harker – reinkarnationen av Draculas länge döda hustru, Elisabeta.

Det är kanske svårt att känna mys inför vissa filmer inom genrer skräck. Men Dracula är ändå en av dem. Vi har Gary Oldman och Keanu Reeves i denna roliga, charmiga och inte särskilt läskiga version av Dracula. Skulle säga att den är perfekt för Halloween om man inte vill se något direkt läskigt. Det enda som kanske är mindre bra med den, men samtidigt gör den charmig är Keanu Reeves skådespelarinsats. Men det är ändå Keanu Reeves så det är perfekt på sitt sätt.

Plats 15 – The Cabinet of Dr. Caligari

Francis, en ung man, minns i hans minne de hemska upplevelser som han och hans förlovade Jane nyligen har genomgått. Francis och hans vän Alan besöker Dr. Caligaris show, en utställning där den mystiska läkaren visar dockan Cesare och väcker honom några ögonblick från sin dödsliknande sömn.

Stumfilmen The Cabinet of Dr. Caligari tog mig med storm när jag såg den. Det är en fem av fem film och en film jag alltid kommer hålla kärt. Vill dock se om den, så får nog göra det snart. Kan verkligen rekommendera den om man vill komma ur sin komfortzon med en film från 1920.

Plats 14 – It

I en liten stad i Maine kommer sju barn som kallas The Losers Club ansikte mot ansikte med livsproblem, mobbar och ett monster som tar formen av en clown som heter Pennywise.

Jag älskar barnen! De är så fantastiska. Det är sällan som man känner att barn i filmen är bra, men dessa skådespelare. Ohboy vad jag gillar dem. De lyfter hela filmen. De är nog hela filmen. Bill Skarsgård för det också bra som Pennywise. Den här är lite mer mysig än den gamla tv-filmen som jag minns skrämde livet ur mig som barn. Den här är lite mer barnvänlig då den inte är särskilt skrämmande. Älskar barnen!

Plats 13 – Dawn of the Dead

En grupp överlevande tar sin tillflykt i ett köpcentrum efter att världen har tagits över av aggressiva, köttätande zombier.

Inte den bästa filmen på långa vägar. Men jag gillar ändå Dawn of the Dead från 2004. Den är enkel på sitt sätt. Zombies kommer och människor som inte har något gemensamt, vill bara överleva, bryr sig bara om sig själva, hamnar tillsammans i ett köpcentrum. Tyvärr var de tvungna att ha med en kärleksromans. Annars hade denna var nog lite bättre. Men jag gillar den!

Plats 12 – Shaun of the Dead

Shaun lever ett extremt händelsefattigt liv som kretsar kring sin flickvän, sin mor och framför allt hans lokala pub. Denna milda rutin hotas när de döda återvänder till livet och gör ansträngande försök att äta på vanliga Londonbor.

Det har varit många zombies på den här listan – mer än vad jag trodde faktiskt. Tror dock att detta är den sista. Detta är en komedi. Men inte den jobbiga komedin som egentligen är läskigare än en vanlig skräckfilm utan bara en komedi. Älskar det faktum att det tar lång tid för folk att inse att det är zombies för att de gör sina gamla vanor och de ser bara lika döda ut som vilken människa som helst en måndagsmorgon. Du får en fantastisk film om du blandar Edgar Wright, Simon Pegg och Nick Frost. Så är det bara!

Plats 11 – The Evil Dead

När en grupp högskolestudenter hittar en mystisk bok och inspelning i den gamla vildmarksstugan som de har hyrt för helgen, släpper de oavsiktligt loss en demonisk kraft från den omgivande skogen.

Såg om den här ganska nyligen och blev inte lika skrämd den här gången som jag har blivit innan. Kanske för att jag var beredd på vad som skulle ske. Men den är skrämmande. Vissa personer/demoner är något otroligt obehagliga att titta på. Kan nog skrämma de flesta ändå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *