Filmer

Skräckfilmer | Mina favoriter plats 10-1

Nu är listan klar och ni har ni hundra filmer att välja mellan inför imorgon kväll. Hela listan hittar ni även på Letterboxd.

Gillar du skräckfilmer? Om inte, varför? Berätta gärna!

Plats 10 – Evil Dead II

Ash Williams och hans flickvän Linda hittar en timmerstuga i skogen med en röstinspelning från en arkeolog som spelat in sig själv och reciterat forntida sånger från ”The Book of the Dead.” När de spelar inspelningen släpps en ond kraft som tar över Lindas kropp.

Ärligt talat var jag lite osäker på vilken jag tyckte mest om. Evil Dead 1 eller 2. Men tror jag gillar tvåan mer än ettan. Även om det var ett tag sen jag såg tvåan. Den har dock några riktigt minnesvärda scener som gör den här nog till den lite bättre filmen. De kommer dock precis efter varandra så det är inte jättestort steg mellan de två ändå.

Plats 9 – Get Out

Chris och hans flickvän Rose åker för att besöka sina föräldrar i helgen. Först läser Chris familjens alltför tillmötesgående beteende som nervösa försök att hantera sin dotters förhållande, men när helgen utvecklas leder en serie allt mer störande upptäckter honom till en sanning som han aldrig hade kunnat föreställa sig.

Jordan Peele har tagit en stor problematik som finns, rasism, och gjort en otrolig skräckfilm med stor humoristisk sida också. Man vet knappt hur man ska känna när man ser den. För den är hemsk. Det är ett hemskt tema. Men man kan inte låta bli att skratta ibland. Både för hur vissa personer beter sig runt andra människor så man skrattar lite nervöst, men också för att vissa karaktärer bara är otroligt roliga. Peele har gjort en film där människor är människor. Dialogerna känns naturliga och det är tyvärr någonting som man ser sällan. Get Out har verkligen tagit skräcken in i finrummet.

Plats 8 – Jaws

När en omättlig stor vit haj terroriserar Amity Island, vill polischefen, en oceanograf och en haj-jägare förstöra det blodtörstiga odjuret.

Är Jaws en perfekt film? För mig är det nog det. Det är en fem av fem och kan nog inte gjorts bättre än vad den är. Har nu också läst boken, och de saker jag störde mig i boken är inte med i filmen. Alltså helt perfekt! Ledmotivet, perfekt! Vet inte om det är bäst att se den här filmen på hösten när man kanske inte är sugen på att bada (om man t.ex. är rädd för hajar) eller om man ska se den en varm dag i juli där man egentligen vill bara. Båda har nog sina fördelar.

Plats 7 – The Conjuring

Paranormala utredare Ed och Lorraine Warren arbetar för att hjälpa en familj som terroriseras av en mörk närvaro i deras bondgård. Tvingade att konfrontera en mäktig enhet, befinner sig de i det mest skrämmande fallet i sina liv.

Som jag skrev när jag pratade om The Conjuring 2 så har jag en speciell plats för ettan i mitt hjärta. Första skräckfilmen som jag kände wow inför. Som jag blev rädd för men ändå kunde tänka mig att se om. Vet nog inte varför jag gillar den. Den handlar om demoner vilket är bland det värsta jag vet. Men ibland är det nog bara så.

Plats 6 – The Thing

I det avlägsna Antarktis störs en grupp amerikanska forskare vid sitt basläger av en helikopter som skjuter på en slädhund. När de tar in hunden attackerar den brutalt både människor och hundar i lägret.

Det har funnits några John Carpenter på den här listan, och The Thing är ännu en. Inte bara en fantastisk film inom skräck utan en fantastisk film överlag som jag har gett fem av fem. Och det är inte bara för Kurt Russell som ung är med. Man hänger lätt med i den paranoida känslan som finns. Vem ska man lita på? Kan man lita på någon? Jag tycker också att den ser otrolig ut även om det var ett tag sen den gjordes, 1982, och utan hjälp av CGI.

Plats 5 – Signs

En familj som bor på en gård hittar mystiska ringar på sina åkrar, vilket tyder på något mer skrämmande att komma.

Okej, jag går ifrån min egen regel. Bara filmer som har genren horror får vara med här. Men jag förstår inte hur vissa filmer kan ha horror men inte Signs? Det är en thriller med Sci-Fi. Men hallå, skrämde den inte livet ur många barn (inklusive mig själv)? Tycker jag fortfarande inte att ledmotivet är otroligt skämmande. Antagligen mer skrämmande än själva filmen? Detta är inte en jättebra film. Jag vet det. Men jag tycker verkligen om den. Vet inte vad det är med Signs som jag gillar så mycket. Jag bara gör det antar jag.

Plats 4 – A Nightmare on Elm Street

Tonåringar i en liten stad dör som flugor, uppenbarligen i greppet om masshysteri som orsakar deras självmord. En polisdotter, Nancy Thompson, spårar orsaken till Fred Krueger, som brändes levande av arga föräldrar många år tidigare. Krueger har nu kommit tillbaka i sina mördares barns drömmar och hävdat deras liv som hans hämnd. Nancy och hennes pojkvän, Glen, måste utarbeta en plan för att locka monster ut ur mardrömmens rike och in i den verkliga världen.

Om ni hade frågat mig vilken skräckikon som är min favorit så är det enkelt. Freddy Kreuger är mitt favorit utan tvekan. Han är inte bara läskig, han är rolig, innovativ och väcks verkligen av liv med skådespelaren Robert Englund. Han är magi för skräcken! Första filmen är en klassiker idag, och ett måste att se. Bara att se en ung Johnny Depp i magtröja borde få vem som helst att vilja se den.

Plats 3 – The Silence of the Lambs

Clarice Starling är en toppstudent vid FBI: s utbildningsakademi. Jack Crawford vill att Clarice ska intervjua Dr. Hannibal Lecter, en lysande psykiater som också är en våldsam psykopat, som tjänar livet bakom galler för olika mord- och kannibalism handlingar.

Den här filmen hade lika med kunnat vara med på mina favoritfilmer punkt. För Silence of the Lambs är något av en otrolig film. Hannibal spelad av Anthony Hopkins är perfekt! Jodie Foster som den unga polisen som försöker lösa ett fall samtidigt som hon intervjuar dr. Hannibal. Perfekt! Detta är nog, tillsammans med ett fåtal till, den bästa kriminalfilmen man kan se.

Plats 2 – Alien

Under återkomsten till jorden avlyssnar det kommersiella rymdskeppet Nostromo en nödsignal från en avlägsen planet. När ett team med tre medlemmar upptäcker en kammare som innehåller tusentals ägg på planeten, attackerar en varelse inuti ett av äggen en upptäcktsresande. Hela besättningen är inte medvetna om den förestående mardrömmen som kommer att falla ner på dem när den främmande parasiten som planterats inuti den olyckliga värden föds.

Läste en recension om Alien som var unge får såhär: ”Män vägrar lyssna på en kvinna och det gör att allt går skit.” Om de bara hade lyssnat på har det antagligen gått bättre. Men gör det det? Nej. är detta är en otrolig film som alla bör se? Ja. Är tvåan, Aliens, bättre? Absolut inte. Det är mer av en actionfilm och detta är en skräckfilm. Antar det beror helt på vilken genre du tycker bäst om som avgör vilken film du gillar mest.

Plats 1 – The Exorcist

12-årige Regan MacNeil börjar anpassa en uttrycklig ny personlighet då konstiga händelser drabbar Georgetown. Hennes mamma blir sönderriven mellan vetenskap och vidskepelse i ett desperat försök att rädda sin dotter och vänder sig slutligen till sitt sista hopp: Fader Damien Karras, en orolig präst som kämpar med sin egen tro.

Är någon förvånad över vilken film som blev min favorit? Tror inte det va? Speciellt inte när den inte kom tidigare. Den här filmen förstör dock mig totalt. Jag avskyr demoner och djävular som gör människor besatta. Och ändå är den ultimata exorcism-filmen på min plats ett? Hur går det ens ihop? Jag vet knappt själv. Kanske för att den är just så skrämmande. Eller för att den handlar mycket om prästen och hans egen tro istället för skräcken i sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *