Filmer

Oscarsnomineringar 2019 + mina tankar

Äntligen är nomineringarna för Oscars här! Som vi har längtat, och undrat vilka som kommer med och inte. Jag brukar ha nomineringarna som en slags mätstock på vilka filmer från föregående år som jag borde titta på. Ser direkt att det är en del jag borde se. Hoppas jag hinner (brukar inte göra det). Har såklart inte alla kategorierna för då skulle detta inlägg aldrig ta slut, men ni hittar de som vanligt på Oscars egna hemsida.

BlackKklansman, Oscar
BlackKklansman

Bästa film

 • Black Panther
 • BlackKklansman
 • Bohemian Rhapsody
 • The Favourite
 • Green Book
 • Roma
 • A Star is Born
 • Vice

Var faktiskt väldigt osäker på om Black Panther skulle få en nominering i denna kategorin. Men titta här är den! Det är också den enda i denna kategorin som jag har sett. Trots att alla andra har jag redan tänkt att jag vill se. Har ingen aning om vem som tar hem priset. Både Roma och A Star is Born är de två som jag har hört mest om.

Bästa regi

 • Spike Lee, BlacKkKlansman
 • Pawel Pawlikowski, Cold War
 • Yorgos Lanthimos, The Favourite
 • Alfonso Cuarón, Roma
 • Adam McKay, Vice

Lanthimos är för mig alltid ett säkert kort. Vi vet vad vi får med honom och det är alltid så himla konstigt och på något sätt ett steg längre än vad vi trodde. Riktigt bra filmer! Cuarón tänker jag enbart på Gravity och Harry Potter. Pawlikowski senaste film Ida vann 2015 priset för bästa utländska film. Älskar att utländska filmer får plats i en kategori som denna.

Black Panther Oscar
Black Panther

Bästa kvinnliga skådespelare i huvudroll

 • Yalitza Aparicio, Roma
 • Glenn Close, The Wife
 • Olivia Colman, The Favourite
 • Lady Gaga, A Star Is Born
 • Melissa McCarthy, Can You Ever Forgive Me?

Glenn Close fick ju hem Golden Globe. Betyder det att hon har en större chans att vinna en Oscar, eller faktiskt en mindre chans… Hm. Lady Gaga är ju klart en publikfavorit, men frågan är om hon är så himla bra skådespelare. Ändå.

Bästa manliga skådespelare i huvudroll

 • Christian Bale, Vice
 • Bradley Cooper, A Star Is Born
 • Willem Dafoe, At Eternity’s Gate
 • Rami Malek, Bohemian Rhapsody
 • Viggo Mortensen, Green Book

Bradley Cooper kanske har en chans. Malek har ju blivit kritiserad, men vet inte om det beror på hans insats eller om folk är fortfarande sura över att en annan skådespelare hade kunnat göra rollen. Viggo är ju min klara favorit, enbart pga jag tycker han är helt fantastisk. Borde verkligen se någon film innan jag gör dessa inlägg. Nästa år! Kanske.

Bohemian Rhapsody Oscar
Bohemian Rhapsody

Bästa manliga biroll

 • Mahershala Ali, Green Book
 • Adam Driver, BlacKkKlansman
 • Sam Elliot, A Star Is Born
 • Richard E. Grant, Can You Ever Forgive Me?
 • Sam Rockwell, Vice

Starka skådespelare allesammans. Jag har en extra plats i mitt hjärta för Sam Elliot, men sedan är ju också Mahershala Ali en helt underbar skådespelare. En storfavorit just nu. Och såklart Adam Driver. Grant och Rockwell är också två riktigt bra. Har ännu, såklart, inte sett någon film än.

Bästa kvinnliga biroll

 • Amy Adams, Vice
 • Marina De Tavira, Roma
 • Regina King, If Beale Street Could Talk
 • Emma Stone, The Favourite
 • Rachel Weisz, The Favourite

Ingen film här inte heller, men såklart klockrena namn. Alltid intressant när två skådepelare hamnar i samma kategori för samma film. Tror verkligen jag ska se The Favourite för lär vara fantastiska skådespelarinsatser.

Green Book Oscar
Green Book

Bästa originalmanus

 • The Favourite
 • First Reformed
 • Green Book
 • Roma
 • Vice

Som jag har förstått så är alla dessa riktigt bra filmer. Brukar vanligtvis gilla de filmer som har hamnat i denna kategorin. Antar att manuset är viktigt för min del. Ser fram emot att se alla dessa.

Bästa manus efter förlaga

 • The Ballad of Buster Scruggs 
 • BlacKkKlansman
 • Can You Ever Forgive Me?
 • If Beale Street Could Talk
 • A Star Is Born

Även här är det starkt. Vill verkligen se BlackKkKlansman och har känt mig lite sval angående A Star is Born för hela premissen får mig att gäspa av flera anledningar. Men antar att jag får ta och se den nu.

Roma Oscar
Roma

Bästa animerade film

 • Incredibles 2
 • Isle of Dogs
 • Mirai
 • Ralph Breaks the Internet
 • Spider-Man: Into the Spider-Verse

Åh, Isle of Dogs. Hade nästan glömt bort att den kom ut i år och därmed kunde bli nominerad. Älskade den så mycket. Tyvärr tror jag kanske inte den vinner, utan stora favoriten (som jag har förstått) är kanske Spider-Man. Ralph Breaks the Internet fick svalare mottagning än vad jag förväntade mig faktiskt.

Bästa utländska film

 • Capernaum, Libanon
 • Cold War, Polen
 • Never Look Away, Tyskland
 • Roma, Mexiko
 • Shoplifters, Japan

Om nu inte Roma vinner i kategorin för bästa film borde den inte vinna här då? Om den nu är så himla hyllad och bra. Hm.. vem vet. Verkar vara några riktigt bra filmer ändå. Vårt svenska bidrag, Gräns (eng. Border) kom enbart med i hår och smink.

A Star is Born Oscar
A Star is Born

Bästa foto

 • Cold War
 • The Favourite
 • Never Look Away
 • Roma
 • A Star is Born

Lite förvånad över A Star is Born i denna kategorin. Känns inte som en sådan film. Men jag kan ju ha väldigt fel. Av det jag har sett av Roma (trailer) så verkar den vara väldigt fin.

Bästa produktionsdesign

 • Black Panther
 • The Favourite
 • First Man
 • Mary Poppins Returns
 • Roma

Black Panther var väl snygg, om jag minns rätt. Bra produktionsdesign helt enkelt. Har hört besvikelser kring Mary Poppins Returns, men den var kanske i alla fall fin att se produktionsvis.

The Favourite Oscar
The Favourite

Bästa filmmusik

 • Black Panther
 • BlacKkKlansman
 • If Beale Street Could Talk
 • Isle of Dogs
 • Mary Poppins Returns

Hm… försöker komma ihåg musiken i Black Panther, men det var väl vanlig pop-hiphop-pampig-musik. Antar det. Kanske inte jätteinspirerande. Däremot har ju alltid Wes Anderson fantastisk musik, så Isle of Dogs hade ju också det.

Bästa sång

 • All the Stars, Black Panther
 • I’ll Fight, RGB
 • The Place Where Lost Things Go, Mary Poppins Returns
 • Shallow, A Star Is Born
 • When A Cowboy Trades His Spurs for Wings, The Ballad of Buster Scruggs

För mig är Shallow nästan överspelad (på radion) och att jag inte sett filmen gör ju saken nästan värre. All the Stars är ju exakt det jag skrev ovan. Hade ju kunnat tänka lite längre och läsa en kategori ner. Så jag vet inte.

Är det någon film ni saknar?

Jag var tvungen att kolla upp hur det gick för Infinity War, och den fick en nominering i visuella effekter. Också den enda kategorin som Solo filmen kom med. De typer av filmer brukar hamna i den kategorin (och ljud, men inte denna gång).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *