Filmer

Once Upon a Time in Hollywood | Ett kärleksbrev till Hollywood

Quentin Tarantino har sällan gjort mig besviken. Men jag tror nog att jag kan ha blivit besviken för första gången nu. Det är någonting med Once Upon a Time… in Hollywood som inte riktigt tilltalade mig fullt ut. Jag har till och med svårt att sätta fingret på vad det kan vara. Detta är en film som egentligen inte handlar om någonting utan är mer driven av karaktärerna än handlingen, vilket jag vanligtvis gillar, men kanske inte här…?

Rick Dalton är en skådespelare som är på gränsen till avdankad som ingen bryr sig om. Han som var huvudrollerna i de stora satsningarna blir nu istället rollsatt i små roller som skurken. Vid sin sida har han sin före detta stuntman, Cliff Booth, som blivit mer av hans chaufför och andra hand i mycket – till och med som en form av bästa vän. I huset bredvid bor Sharon Tate.

Filmen går i ett sakta tempo men samtidigt i en berg-och-dalbana som inte vet vad den vill. Stundtals är det en hyllning till Hollywood med paralleller till gamla filmer, genrer och skådespelare. Sedan är det plötsligt spänning och mer åt ’slasher’-hållet. Jag vet inte riktigt vad som ska hända, hur filmen ska gå framåt eller vad den vill säga. Ett tag trodde jag att jag visste. Att vi följer en person som är i slutet av sin karriär och den andra i början. Och avslutet kommer skilda dem tvärtom – hans som kom tillbaka och hon som aldrig riktigt nådde fram. Men jag hade fel. Tror det blev mer komplicerat i mitt huvud när en viss sanning fanns med. Som Manson och Sharon Tate. Det byggde upp till ögonblicket vi alla vet så mycket om… att det lämnade oss lite tomhänta. 

Skulle vilja se Once Upon a Time… in Hollywood en gång till så jag kan se saker jag möjligtvis missade första gången. När jag inte behöver fundera på vad som sker, vad som kommer ske med mera. Gillade Margot Robbie och det var underhållande att se Leonardo DiCaprio och Brad Pitt att spela avdankade skådespelare och stuntmän. För deras egna karriär är inte längre lika stor som det en gång var. 

Titel: Once Upon a Time in Hollywood
Medverkande: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie
Längd: 2h och 41 min
Land: USA, Storbritannien och Kina

Regissör: Quentin Tarantino
Genre: Comedy, Drama 
Premiär: 2019
Bechdel test: Godkänd
Mitt betyg: ★★★

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *