smått&gott

Lucka 3: Min jultradition

När jag var liten hade vi en väldigt klar jultradition. Sedan jag blev äldre och framförallt flyttade hemifrån och vill spendera julafton med min familj samt min sambo och hans familj har den förändrats. Trots det vill jag fortfarande hålla kvar vid min gamla jultradition, och jag hoppas verkligen att den kan komma tillbaka när julfirandet är hemma hos mig och min familj. 

Hur en typisk julafton ser ut, eller har sett ut hos mig

09:00 Frukost, klädd i en mysig pyjamas och ätandes tomtegröt. En bra och lugn start på dagen. Och tomtegröt, dvs. risgrynsgröt är både gott till just frukost men också väldigt juligt.

10:00 Öppnande av paketet i julstrumpan. Min mamma var snäll nog att fortsätta traditionen väldigt länge. Vi fick aldrig något speciellt i julstrumpan på morgonen, utan mer något som man kunde underhålla sig med under dagen. En tidning, kanske en påse bilar, ett litet legopaket som en fick sätta ihop. 

13:00 Dags för julmiddag (eller lunch). Oavsett vi har en middag mitt på dagen. Här äter vi två saker. Först dop i grytan och sedan lutfisk. Sådan julmat som man vill gärna äta men som inte riktigt passar på julbordet. Vad jag tycker i alla fall. Såhär gjorde mamma när hon var liten, och nu gör vi det också. Det är en väldigt bra mitt på dagen mat.

15:00 Som alla andra så är det nu tid att sätta sig i soffan och titta på Kalle Anka. Trots att jag har sett detta program tjugosex gånger blir jag fortfarande osäker på vilken tid som det sänds. Var jag tvungen att googla nu? Ja. Skäms nästan.

18:00 Tiden mellan Kalle och nu får man nästan göra precis vad man vill med. Ibland har jag slötittat på tv, ibland hjälps man åt med maten och ibland bara sitter man ner, eller sover middag… För nu är det julklapparna! Vilket går hyfsat fort för att vi brukar inte ha så många julklappar.

20:00 Julbordet är dukat! Det är mat i överflöd och man äter först det kalla, sen det varma, sen det bästa från både det kalla och varma, kanske en gång till, och nu har matkoman dragit till sig rejält.

23:00 Glöggtårta! Vilket är en vanlig kladdkaka fast med glögg i. Ofantligt gott.

Detta var en typisk jul hos mig. Firar ni ungefär likadant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *