musik

Inför Eurovision 2021: Semifinal 2

Ikväll är det dags för den andra semifinalen i Eurovision 2021. Men först innan jag går in på tankarna kring låtarna som kommer framföras ikväll vill jag diskutera semifinalen 1.

Som alltid är det låtar som jag gillar i studioversionen som inte bli lika slagkraftiga live. Litauen var en av dem. Annars var det ett ganska starkt startfält och det var svårt att avgöra vilka som inte skulle gå vidare. Var nästan helt övertygad om att Sverige inte skulle gå vidare. Inte för att låten är dålig utan för den inte är särskilt minnesvärd… Tyvärr. Den största skrällen för mig var nog att Norge gick vidare – var inget fan innan och är inte det nu heller. Hade nog hellre sett Kroatien gå vidare. Sista platsen att gå vidare blev Ukraina och det blev i slutändan en av favoriterna från kvällen. Superkul att de gick vidare!

Av de Big Five hade jag rätt på 2 av 3 – lite duktigt. Men vi fick inte se Frankrike utan istället Nederländerna. Min tanke om Nederländerna i studioversionen är desamma som nu när vi fått se lite av den på scenen. Tråkigt. Italien var mycket bättre i musikvideon än på scenen. Men förhoppningsvis blir det bättre när de faktiskt gör det på riktigt på lördag.

San Marinos bidrag. Foto: EBU / ANDRES PUTTING
San Marino: Senhit – Adrenalina

San Marino är ett land som antingen bjuder på en hiss eller diss. Jag förstår att andra kan tycka om detta, men jag är inget fan av den. Speciellt inte när Flo Rida kommer in och gör sin rapp-del. | ★

Estland: Uku Suviste – The Lucky One

Får en vision – detta kommer vara så tråkigt att se live på scenen. Till och med musikvideon är tråkig. Jag känner ingenting för honom eller hans låt. Tråkigt att hämta mer snacks hamnar så tidigt på kvällen. Om det visar sig bli ett storslaget framträdande så blir jag positivt överraskad men tror verkligen inte det. | ★

Tjeckien: Benny Cristo – omaga

Jag blir glad av att se hans leende. Det smittar av sig och den är svävning. Men det slutar med att jag sitter mest och tittar efter alla film- och tv-referenser som musikvideon är fylld av. Det blir höjdpunkten. De kommer inte vara med på scenframträdandet så jag är lite tveksam över hur denna kommer vara live. | ★★

Greklands bidrag. Foto: EBU / ANDRES PUTTING
Grekland: Stefania – Last Dance

Vilken generisk låt.. Blir också provocerad över att jag inte förstår musikvideon, att den är tråkig och dåligt utförd. Men det har inget med själva låten att göra. Tyvärr är den bara inte bra. | ★

Österrike: Vincent Bueno – Amen

Andra låten med titeln ”Amen”. Vem gjorde det bäst? Den här. Mest för att det är en tydlig koppling till vad han vill säga med låten och hans känslor. Det är hundra procent klart att han har förlorat någon (bland annat sin dotter). Men kan en låt vinna enbart på grund av starka känslor? Nja. | ★★

Polen: RAFAŁ – The Ride

I de första sekunderna trodde jag att jag skulle hata den men i hemlighet dansa till den. Men tyvärr har den inte makten över mig att vilja dansa. Det blir bara för platt för min smak. Tråkigt och någonting vi sett hundra gånger. Under en mening för låten mig till What Dreams Are Made Of från The Lizzie McGuire-filmen och jag vet inte men det gör mig glad. | ★

Islands bidrag. Foto: EBU / ANDRES PUTTING
Moldavien: Natalia Gordienko – SUGAR

Nyfiken på hur scenframträdandet kommer att bli. Om hon har kvar sin koreografi och hur de får till den pastell och sockersöta färgskalan. Låten är väldigt ”meh” för min smak och jag hade nog önskat mer karisma från sångerskan. Kändes som man var bortkopplad. | ★★

Island: Daði og Gagnamagnið – 10 Years

I Rysslands bidrag nämnde jag att de hade min favorit förra året. Island var min andra favorit med deras låt Think About Things. Nu kommer samma band tillbaka fast en ny låt. De ser så otroligt töntiga så det blir charmigt. Men låten är mycket svagare än förra årets bidrag. Vilket såklart är tråkigt. | ★★★

Serbien: Hurricane – LOCO LOCO

Den här tilltalar mig inte alls. Verkligen inte alls. Har ingenting att säga om den. Tyvärr. | ★

Albaniens bidrag. Foto: EBU / THOMAS HANSES
Georgien: Tornike Kipiani – You

Möjligtvis mest lik den musiken jag lyssnar på till vardags (en del av den musiken). Men det gör det inte självklart att jag gillar den utan detta är ett sömnpiller utan dess like. Svårt att tro att den kommer gå bra i semifinalen för vi kommer glömma den direkt. | ★

Albanien: Anxhela Peristeri – Karma

Vi får alltid en liknande låt varje år i Eurovision och de brukar gå bättre än vad jag förstår. Musikvideon är inte jättebra men tror ändå att den kan bli bra som scenframträdande. Jag kan se det framför mig för vi har som sagt sett detta hundra gånger förut, och det betyder inte att det automatiskt är dåligt. Hon har väldigt vackert hår! | ★★★

Portugal: The Black Mamba – Love Is On My Side

Han har en väldigt fin röst. Det är en annorlunda röst och låt från vad vi vanligtvis ser i tävlingen – även i år. Därför tror jag den kan stå ut. Men frågan är om den står ut tillräckligt för att vi ska komma ihåg den och gilla den. Det blir mellanmjölk efter en stund. | ★★

Finlands bidrag. Foto: EBU / THOMAS HANSES
Bulgarien: VICTORIA – Growing Up Is Getting Old

En vacker låt och hon har en röst. Men jag tycker bara det blir tråkigt efter en stund. Ingenting som får mig att vilja sitta kvar och lyssna. | ★

Finland: Blind Channel – Dark Side

Äntligen lite fart! Det hör flörtar otroligt mycket med Karin 13-14 år. Det är så skönt att se tillbaka på den här musiken med glädje. Jag var såld från första sekunden. Det är verkligen så himla 2007-2008 över detta och jag gillar det. Tack Finland! | ★★★★

Schweizs bidrag. Foto: EBU / THOMAS HANSES
Lettland: Samanta Tina – The Moon is Rising

En del av mig gillar det men en annan del tycker det är tråkigt. Känns verkligen som jag kommer glömma bort den direkt. Samtidigt som det är någonting som drar mig till den. | ★★★

Schweiz: Gjon’s Tears – Tout l’Univers

Jag hoppas att den har ett bra framträdande för jag vill tycka om detta. Men den är pyttelite tråkig.. Fast också den låten jag kan se mig själv lyssna på utanför Eurovision. Av alla powerballader som är med i år är detta nog den starkaste. | ★★★

Danmark: Fyr & Flamme – Øve Os På Hinanden

Var inte alls beredd på att Danmark skulle sjunga på danska! Stor respekt för det såklart. Gillar 80-tals viben som de har. Hela numret blir bara så gulligt. Hade önskat att själva låten och sångrösten var starkare. Blir dock glad! | ★★

Danmarks bidrag. Foto. EBU / THOMAS HANSES
Spanien: Blas Cantó – Voy A Quedarme

Det är en vacker låt men det finns ett flertal vackra låtar i år som folk också har hört fler gånger. Eftersom den är direkt till finalen får vi inte samma känsla över den som de andra. Det kan bli dess fall. Handlar tydligen om hans farmor som dog av Covid-19. | ★★

Nederländerna: Jeangu Macrooy – Birth Of A New Age

Har inga problem med låten men jag blir uttråkad. Tror inte på denna. Den är väldigt lagom. | ★★

Storbritannien: James Newman – Embers

Man vet aldrig vad man ska förvänta sig av Storbritannien. De har kommit sist så många gånger att det är ett stående skämt. Den här är rätt bra ändå! Jag blir glad och vill dansa av den. Känns ändå modern och det brukar inte deras låtar göra. Kul för dem! | ★★★

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *