Böcker

I oxögat | Bokrecension

I oxögat är en historisk skildring om livet under 1741 i den småländska skogen. Ida Andersen har skrivit en vacker berättelse om drängen Eskil och pigan Sissel. Deras tillvaro, arbete och relation. Eskil är en hårt arbetande man som trivs med sitt arbete. Medan han sätter sin tro till den mer nya religionen präglas Sissel av den gamla folktron. Till en viss del handlar den om familjelivet, deras värderingar och tro, och en del om arbetet. Om det nya glasbruket som börjas byggas upp i sockeln. Men samtidigt handlar den egentligen om ingenting. 

Det är just ingenting som gör att detta inte blir en fullträff för mig. Oftast har jag inga problem med att se filmer eller serier där det inte är handlingen som drar berättelsen framåt, utan istället karaktärerna. Men av någon anledning stör det mig lite i bokvärlden. För visst, det händer saker. Det händer en hel del med Eskil och Sissel. Jag förstår kopplingen med glasbruket, Kosta, i och med hantverket, hyllningen till arbetarna och inblicken i Eskils vardag. Men som en historisk ståndpunkt i den småländska historien? Nej, där är jag inte helt med. Kanske för att jag inte är riktigt i linje med hur viktigt Kosta var och betydelsefull roll det hade för arbetarna. Även om jag förstår att det var på ett sätt starten på någonting nytt. 

Dialogerna är skrivna på dialekt. Det känns som jag läser en bok från förr, och inte en bok från förra året. Det har både en charm i sig och lite av ett störningsmoment. Hade nog aldrig stört mig på det om det vore just en gammal bok istället för en modern. Därför är jag kluven. Det tog mig ur ut historien stundtals och i andra fall var det en upplevelse och vackert i det. 

Jag vägde mellan att sätta en trea och en fyra på denna bok, men beslöt mig för en trea. Det är nog relationen mellan Sissel och Eskil som jag inte fastnade för. Det känns som vi hoppade in i någonting som jag ville ha mer bakgrund till. Vilka är Sissel och Eskil? Vem var Eskil innan vi fick träffa honom på midsommarnatten? 

I oxögat är en bok för dig som gillar den svenska historien, landsbygden och arbetet. Denna bok är en del av Årets bok 2020 och vill du rösta på den går det att göra här.

Titel: I oxögat
Serie: –
Sidor: 389
GenreHistorical
Mitt betyg: ★★★

FörfattareIda Andersen
Utgiven: 2019
Format: Pocket
Land: Sverige
Goodreads betyg: 3.67

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *