Böcker

Halvårskontroll: Böcker jag har läst

Som en kul grej tittade jag på vilka böcker jag har läst mellan januari och juli. Drygt ett halvår, lite mer om vi ska vara riktigt noga vilket vi kanske inte behöver vara. Vad har jag läst och framförallt hur ser statistiken ut? Sånt kan väl ändå vara lite trevligt att titta på. Låt oss!

Genre

Ganska blandat mellan de olika genrers. Ovanligt mycket historical känner jag, visste inte att det var en grej jag läste. Okej, ovanligt mycket crime. Läser vanligtvis aldrig kriminalare/deckare, förutom Gillian Flynn. Men i och med Årets bok och dess nomineringar har det blivit några. Hälften av de måste ändå vara deckare.

Ålder

Försöker mig på YA, men föredrar Vuxen-böcker. Så detta var ju faktiskt inget jag blev förvånad över. Känns dock som jag har läst fler YA-böcker. Men de kanske bara känns som så många då några (rätt många) har varit lite sisådär.

Format

Föredrar helt klart fysiska böcker. Läser enbart E-böcker via min mobil och det kan bli tröttsamt väldigt fort. Men ibland är det lättare att få tag på E-böcker än fysiska. Lånar rätt mycket från bibliotek till exempel. Och inte en enda ljudbok. Men inte så förvånad för det är ingenting jag direkt uppskattar. Men brukar ändå vara någon per år. Tror jag.

Äger

Intressant att se vilka böcker jag har läst som jag har hemma på bokhyllan. Några är såklart nya, men vissa också några som jag har haft ett tag. De som jag inte äger är de som jag lånat från biblioteket eller använd någon annan tjänst för att läsa. Ganska jämnt ändå!

Land som författaren kommer ifrån

Jag brukar ha som ett slags inofficiellt mål att försöka läsa böcker från tio olika länder. Brukar räkna författarens ursprung, vilket är enklast. Även om boken handlar om en annan plats eller författaren flyttar omkring. Det är egentligen ett mål jag aldrig tänker på när jag väljer böcker utan som jag gillar att titta på i efterhand. Efter sju månader har jag kommit upp i sju länder. Inte illa ändå! De tre vanligaste, USA, Storbritannien och Sverige är såklart med och i toppen. Ingen ovanlig syn egentligen, men trots det är jag lite förvånad över hur många böcker jag läst från Sverige. Större delen är på grund av att jag läser de som är nominerade till årets bok. Undra vilka tre till länder jag ska försöka pricka in resterande del av året. Kanske något från Europa som inte tillhör Norden?

Betyg

Inte en enda femma? Men jag brukar vara väldigt sparsam med de. Däremot extremt många fyror, och till och med tre ettor. Jag skulle nog säga att jag är ändå hyfsat generös, förutom med mina femmor. Och det är ändå inte så ofta som jag sätter en etta i betyg. Men ibland så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *