Böcker,  Filmer

Efter tio år läste jag om Twilight

För en som inte vet har jag varit ett stort Twilight-fan. Skulle nog säga att alla som är födda i början av 1990-talet lär haft en liten fas när det kommer till Twilight. Jag var en av dessa. Jag läste böckerna, väntade ivrigt på filmerna, minns när nyheterna om vilka skådespelare som skulle spela de olika karaktärer kom och jag blev ännu mer exalterad, gick på midnatts visningarna på de första tre filmerna osv. Ni förstår, denna tjej var ett fan.

Hittade mina böcker igen efter att de har stått på vinden och när en vän berättade att hon hade sett om filmerna var jag bara tvungen att djupdyka ner igen. Hur skulle det vara att läsa om böckerna och se filmerna? Magiskt? Gräsligt? Skulle jag återfå min fandom eller skulle jag vilja bränna böckerna på bål? (Note: jag är mot alla form av bokbål). Jag gick direkt hem, nästan i alla fall, tog upp första boken som heter Om jag kunde drömma på svenska och satte mig ner och läste. 

Jag har varit ett stort Twilight-fan

Det gick nästan lika fort som första gången jag läste den. Hittade den av en slump i bokaffären när jag strosade runt på stan i väntan på min danslektion, köpte den, gick till dansstudion, läste ut den medan jag väntade en stund till. På kvällen, satte vi oss ner, jag och min sambo, och satte på första filmen. De finns alla på Netflix så om ni också vill se om dem är det väldigt enkelt. Vad tyckte jag?

Twilight

Det första som slog mig är hur tråkig Bella är som karaktär. Hon har knappt några minnesvärda egenskaper eller åsikter. Förutom att hon är klumpig vilket de i filmen visar om och om igen genom att hon snubblar, slänger upp dörren på folk om och om igen. Bella är en klassisk tonårs gnällspik. Från vädret till sina föräldrar. Tycker att hennes mamma Renée inte är en toppenbra mamma utan i själva verket självisk som vill resa med sin nya man och därför Bella ‘offrar’ sig genom att flytta hem till sin pappa. Där hon direkt får rollen som kvinnan i huset genom att hon lagar mat till honom typ det första hon gör. Vad levde den mannen på innan hon flyttade dit? Hade önskat att man fick lära känna de två lite bättre. För att Charlie är lätt den bästa karaktären i boken och filmen. 

Edward är ingen bra karaktär

Jag är fullt medveten om att jag har gillat par i mina dar som inte är okej och rent ut sagt ett skitdåligt inflytande över vad unga personer kan tro sig vara kärlek. Twilight är ett av dem. Edward är ingen bra karaktär. Han är verkligen inget bra kärleksintresse. Det tog mig en lång tid innan jag såg det. Visst, jag såg hur kontrollerande han var och hur obehaglig han var stundtals i och med att han tittade på henne när hon sov (innan de blev tillsammans). Men insåg faktiskt inte förrän nu hur han psykiskt manipulerar henne genom att komma med negativa kommentarer maskerat som gulligt.

Twilight

Det är skrämmande hur fort han blir hela hennes värld, och tvärtom. Hur han ständigt påpekar att de inte kan vara med varandra för att han är farlig, men att han samtidigt inte lämnar henne ifred. Följer efter henne för att se till att hon är i säkerhet osv osv. Och detta var gulligt? Tack gode gud för att en har vuxit upp och lärt sig ett och annat om kärlek och hur man behandlar människor. De går från att knappt säga hej till varandra till att hon vill spendera sitt liv (eller evighet) med honom. Vill bara ruska om henne och skrika rakt i ansiktet. Du är bara 17 år! Vad vet du om livet? Vad vet du ens om dig själv? 

Filmen är inte mycket bättre

Filmen är inte mycket bättre. Men eftersom jag såg den tillsammans med min sambo och han skrattade igenom hela kändes det som jag var tvungen att försvara den. Vet inte varför, antar att det kom från djupt inom mig med min lilla fandom-tjej. Den är inte bra. De har tagit flera bra skådespelare och gjort de kassa. Effekterna är fruktansvärda, speciellt när vampyrerna springer eller hoppar. De kan ha förstört Muse för många i och med baseballscenen och de kallar alla för spidermonkey, monkeyman osv. Är de värdelösa på smeknamn eller vad? 

För att sammanfatta det hela är det en rätt kass bok som går alldeles för fort framåt. En kärlekshistoria som en inte vill hänga upp i granen och filmen är knappast bättre. Jag kan knappt vänta tills jag läser andra boken och ser filmen. Kommer bli kvalitetstid nu i höst. Hoppas ni vill fortsätta läsa mina tankar kring de älskade Twilight böckerna och filmerna. 

Vad tycker ni om Twilight? Har ni läst böckerna? Sett filmerna?

4 kommentarer

 • Lena

  Det enda jag egentligen kommer ihåg av dessa böcker är hur mycket jag gillade Carlisle, Charlie och Alice och att man fick ta del av syskonens historia om hur dem blev vampyrer haha men så rolig läsning!

 • [Anna]

  Jag läste böckerna och såg filmerna, älskade dom ochhar läst om böckerna flera gånger men det är ju länge sedan nu och jag vet inte om jag skulle våga se om filmerna/läsa om böckerna för jag tror att man läser in så mycket mer istoryn nu än att bara känna hur det känns att vara 17år och våldsamt kär.

 • film&serier bloggen

  Har aldrig läst böckerna, men tittat på filmerna. Kommer ihåg hur mycket jag gillade filmerna, gick och såg dem på bio osv. Men nu är jag inte lika säker om jag gillar filmerna ännu, det är som att magin har försvunnit på något sätt, ser filmerna med andra ögon typ!

 • Felicia

  Gillade också böckerna förr men det var i gymnasiet så endel år sedan, minns inte jättemycket egentligen. Minns att jag verkligen avskydde Edward redan då alla fall och att jag gillade andra boken mest ☺️ Aldrig gillat filmerna jättemycket dock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *