drömberättelsen
Böcker

Drömberättelsen | Gränsen mellan verklighet och dröm

Drömberättelsen handlar om sex, otrohet och fantasier. Om ett par som inser att de båda har dagdrömmar om andra och hur de två ställer sig kring det faktumet. Den här boken har varit rätt gömd för mig, och hade aldrig någonsin hittat den om det inte vore för Stanley Kubricks film Eyes Wide Shut, som är en adaption av den här boken. Filmen, med Tom Cruise och Nicole Kidman, i huvudrollerna utspelar sig under 1990-talet, är lika självklart då som på 20-talet när boken publicerades såväl idag.

Filmen och boken är nästintill kopior av varandra. Så om du gillar filmen kan det vara intressant läsning, och självklart ännu mer om du inte ens har sett filmen. För mig som hade sett filmen rätt nyligen kom jag inte ifrån att se Tom Cruise framför mig.

Berättelsen tar sin start efter en balkväll där paret Fridolin och Albertine har blivit uppvaktade på var sitt håll. Svartsjukan börjar sakta men säkert ta över när de diskuterar varandras kväll. Det talas om förflutna händelser med en marinofficer tills Fridolin kallas till jobbet som privatläkare och vad som sker under natten.

Vad är det för drömmar vi vågar fantisera om under natten? Som ingen annan har en aning om. Eftersom boken heter Drömberättelsen, och handlar mycket om gömda känslor som man kanske inte vågar leva ut i vanliga fall. Är det då egentligen bara en dröm? Om det är Fridolin eller Albertine som drömmer kan jag dock inte säga. Den känns som sagt tidlös, och jag tycker det är en intressant aspekt att den faktiskt skrevs 1926. Måste varit en start på en frigörelse, och det faktum att kvinnan också har en sexuell drift. Någonting som jag annars kan tänka mig har sopats under mattan i historien (och tyvärr även idag).

Titel: Drömberättelsen
Serie: –
Sidor: 129
Genre: Fiction
Mitt betyg: ★★★

Författare: Arthur Schnitzler
Utgiven: 1926
Format: Inbunden
Land: Österrike
Goodreads betyg: 3,78

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *