Death Note omslagsbild
Filmer,  Serier

Death Note, det bästa och sämsta jag har sett på länge

Death Note är från började en mangaserie som utgavs mellan 2003 och 2006. Sedan adapteras den som en tv-serie, anime från 2006 och 2007. Jag har nu sett animen, men även filmatiseringen som Netflix gjorde 2017. Ett av dem är det bästa jag har sett på länge, och den andra är motsatsen. Kan ni gissa vilken som är vilken?

Såklart det är animeserien som är det bästa. Och filmatiseringen det sämsta. Jag ska berätta varför jag gillade och varför jag avskydde Death Note.

HANDLING

Dödsguden Ryuk släpper ner sin dödsbok i människovärlden för att han är uttråkad. Boken fungerar genom om en skriver ett namn samtidigt som du tänker på hen så dör personen inom 40 sekunder. Det är Light Yagami som finner boken och bestämmer sig för att testa den på en brottsling som har tagit personer till gisslan. Det fungerar och han bestämmer sig för att rensa världen på kriminella och dåliga personer. Han blir snabbt känd för allmänheten som Kira (japansk ord för Killer), och börjar jagas av polisen och i synnerhet deras anonyma och duktiga detektiv L.

Death Note Light och dödsguden Ryuk Foto: Tsugumi Ôba, Takeshi Obata / Shueisha / Nippon TV / Madhouse
Light och dödsguden Ryuk Foto: Tsugumi Ôba, Takeshi Obata / Shueisha / Nippon TV / Madhouse

Vad jag gillade med Death Note som serien gör bra

Serien är väldigt välgjord och jag gillar verkligen diskussionen mellan vad som är gott och vad som är ont. Är det fel av Light att ta död på alla dessa kriminella människor? Light är helt övertygad om att det han gör är rätt, och därför ser sig själv som en Gud. Maktspelet mellan honom och L är fantastiskt att se på. De är två genier som verkligen lyckas lista ut de mest bisarra sakerna en efter en.

Jag är van att se anime som Dragon Ball Z där det kan vara nästan tio avsnitt i raken som det inte händer någonting på. Här är det snarare tvärtom. Det går i ett väldigt tempo, och jag gillar att det är så. Det är så många aspekter som gör att jag gillar Death Note. Först och främst premissen som får en att tänka till. Att Light verkligen ser sig själv som en Gud och är hänsynslös i många fall. Dödsguden Ryuk som bidrar med både fakta och komedi. Samt hela katt-och-råtta delen som blir mellan Light och L.

Varför filmen var värdelös

Jag förstår verkligen att det är svårt att få ihop 37 avsnitt till en film på 1,5 timmar. Förstår också att en kanske vill göra någonting eget med den. Men jag har nog sällan varit så frustrerad som jag har varit när jag såg den här filmen. Det som jag gillade nog mest med serien förstörde de totalt i filmen. Här är istället Light osäker, och det är snarare hans flickvän, som är väldigt annorlunda från serien, som är den som är hänsynslös och ser sig själv som en Gud. Vi får knappt se Ryuk och jag antar att det har med budget snarare än viljan att ha med honom.

Death Note Light spelas av Nat Wolff i filmatiseringen Foto: Netflix
Light spelas av Nat Wolff i filmatiseringen Foto: Netflix

Varför gjorde de ens den här filmen? För de som inte har sett serien kanske tycker den här är okej. För tror inte folk tycker den är jättebra? De kanske diggar premissen, men utförandet? Det är knappt någon karaktärsbyggande eller djup. Vi vet inte varför vi ska bry oss om dem. Och de som har sett serien och tycker om den. De kan väl knappast tycka att denna är bättre? Eller ens i närheten av lika bra?

Har ni sett Death Note? Serien och/eller filmen, och i så fall vad tyckte ni? Om ni blir nyfikna på båda, eller en av dem så finns i alla fall båda på Netflix.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *