Serier

Das Boot | Säsong 1

Titel: Das Boot
Skapare: Johannes W. Betz, Tony Saint
Medverkande: Vicky Krieps, Tom Wlaschiha, August Wittgenstein
Genre: War, Drama
År: 2018 –
Network: Sky
Mitt betyg: ★★★★

Tv-serien Das Boot börjar direkt där filmen avslutades. Jag är ett stort fan av filmen, och därmed var jag tvungen att se på tv-serien. Den kom under 2018 i Tyskland, men blev upphämtad av SVT tidigare i år.

Den handlar det om tyska män under andra världskriget och livet i en U-båt. I denna är det både om en u-båt men också om en motståndsrörelse på land.

Vi får följa syskonen Frank och Simone Strasser. Frank har en förbjuden kärlek samtidigt som han blir beordrad att gå på en u-båt med en stor maktkamp ombord. Simone har fått jobb som översättare och kastas rakt in i motståndsrörelsens och polisens kamp.

Att ha både en handling på land och till sjöss kan jag se som både en fördel och en nackdel. En fördel för att det händer mer, tillåts att ha flera olika karaktärer (kvinnor!). Nackdelarna är väl att den där tryckta och klaustrofobiska känslan försvinner snabbare och det blir plötsligt svårt att hinna lära känna alla karaktärer. De på land lär jag mig fort, men de på u-båten hinner jag knappt lära känna namnen på och ännu mindre deras olika personligheter.

Foto: Nik Konietzny / Bavaria Fiction GmbH
Foto: Nik Konietzny / Bavaria Fiction GmbH

Frank Strasser blir beordrad till att gå på u-båten där fokusen tas ifrån honom och hamnar på kaptenen Klaus Hoffman istället. Hoffman är ny som kapten och lever i sin fars skugga. Han är väldigt lugn och handlar rakt efter regelboken – och därför gör några val som inte alla uppskattar. Bland annat inte hans högra hand Karl Tennstedt. En maktkamp ställer sig in ganska snabbt, speciellt när de får en till ombord som inte uppskattas.

Två världar som lockar

Simone har inte riktigt hittat sin plats i livet. Hon är inte tillräckligt tysk för att hon vuxit upp i ett mellanting mellan Frankrike och Tyskland. Inte heller tillräckligt fransk även om hon talar deras språk bor där. Däremot har hon hittat sin plats hos den tyska militären som en översättare. Jobbet får henne att bli vän med Gestapo-utredaren Forster, men tack vare hennes bror får hon även kontakt med en motståndsrörelse. Dessa två världar skapar stora spänningar och livet blir väldigt komplicerat för Simone.

Det jag gillade med Das Boot var hur välgjord den är. Det är en budget bakom. Det är bra skådespelare och det rätt språk. Vi får höra tyska, franska och engelska. Som det ska vara. Den är inte vacker, utan det är smutsigt. Precis som krig är.

Nästa säsong

Det ska komma en andra säsong. Är kluven mellan om jag vill det eller inte. Det räckte gott och väl, men slutet vittnar om en bra andra säsong. Det hade även varit kul att få fördjupa sig i vissa karaktärer och faktiskt för en gång skulle lära känna dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.