Böcker

Bokrecension | Mörkret

Mörkret är en del av Bonniers Årets Bok. Klicka här för att rösta på Mörkret.

EN UNG KVINNA hittas död på en enslig strand. Här sökte hon skydd, men fann i stället sin grav i vågorna. En förhastad polisutredning bedömer händelsen som självmord.

Hulda Hermannsdóttir, kriminalinspektör vid Reykjavikpolisen, tvingas till en tidig pension. Men innan dess får hon möjlighet att åta sig ett sista fall. Hon vet exakt vilket hon ska välja. Och vad hon upptäcker i sin utredning är något betydligt värre än självmord. Ändå har hon svårt att få ut ens den mest elementära information i fallet. När Huldas egna kollegor försöker bromsa utredningen finns till sist bara ett sätt kvar. För att avslöja sanningen måste hon riskera sitt eget liv.

Mörket inleds som vilket deckare som helst. På ett ungefär. Istället för den där urvattnade stereotypiska kommissarien, en man med alkoholproblem som inte är närvarande för sin familj, möter vi istället Hulda. Hon är precis påväg att pensioneras men innan hon lämnar polisen tar hon sig an ett fall. Fallet om en ung kvinna, Elena, som ska ha tagit självmord. Men Hulda är inte så säker, hon vet om att hennes kollega Alexander, som hade fallet, inte är den skarpaste och det är någonting med Elena och hur bortglömt hon blivit som får Hulda att ta sig an fallet.

Precis som de andra deckare får vi följa med Hulda när hon förhör olika intressepersoner, försöker bena ut hur Elenas sista dag är. Och om hon faktiskt tog självmord eller inte. Ärligt talat tycker jag att den här delen är rätt trist. Jag vill såklart läsa vidare för att se vem som är skyldig, men det är främst på grund av min nyfikenhet. Blev hon mördad? Och i så fall vem gjorde det? Det är två frågor jag gärna vill ha svar på.

Men det som faktiskt gjorde Mörket till en bok jag kommer minnas är de sista sidorna. De tog mig verkligen på sängen. Väldigt intressant val av Ragnar Jónasson att göra. Vill verkligen inte säga för mycket utan låter det vara osagt för att ni som vill läsa den också kan få en bra upplevelse.

Vill ni läsa mer om Hulda så har Ragnar redan tidigare i våras släppt bok nummer två i serien om henne, och den boken heter Ön. Kanske faktiskt plockar upp den.

Titel: Mörkret
Serie: Hulda #1
Sidor: 255
Genre: Crime
Mitt betyg: ★★★

Författare: Ragnar Jónasson
Utgiven: 2018
Format: Inbunden
Land: Island
Goodreads betyg: 3,33

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *