Böcker

Bokrecension | Flicka med pärlörhänge

BOKEN SOM ÄR inspirerad av den fantastiska tavlan med samma namn. En flicka och en konstnär under Hollands 1600-tal. Ett fantastiskt upplägg för en bok. Lika bra? Nja.

Griet är sexton år när hon träder i tjänst hos konstnären Vermeer. Hennes uppgifter i det stora och barnrika hushållet består av tvätt och barnpassning, men hon har också fått i uppdrag att städa konstnärens ateljé utan att rubba ett enda föremål i hans minutiöst uppbyggda scenerier. Snart uppstår ett slags samförstånd med en underström av attraktion mellan Griet och Vermeer, en själarnas sympati mellan den store målaren och den enkla tjänsteflickan. Han lockar fram en förmåga som finns slumrande hos Griet och lär henne att se tingen med en konstnärs ögon.

Flicka med pärlörhänge är en helt okej bok. Fick ungefär samma känsla som till Tulpanfeber och att läsa en bok med ungefär samma sak, var ingenting som jag var sugen på. Tror det stora problemet var att jag aldrig fick en känsla av karaktärerna. Konstnären Vermeer var för mig väldigt mystisk och knappt närvarande större delen av boken för att plötsligt vara den där fantastiska personen som Griet vill vara nära, och som vill vara nära Griet. Visserligen hoppar den över tid ibland då den är uppdelad i år, men jag förstår inte deras kärlek som de ändå verkar ha för varandra.

Den är också rätt förutsägbar och jag gillar inte alls hur en kan verkligen förutse varje karaktärs val och beslut. Det blir inte intressant, och gillar inte alls hur hon behandlar fisk-pojken (kommer inte ihåg hans namn).

Kanske Flicka med pärlörhänge var mindre bra pga folk inte tillräcklig mycket om konstnären och därför svårt att göra en bok om honom. Men antingen, strunta i det eller hitta på.

Titel: Girl with a Pearl Earring
Serie: –
Sidor: 246
Genre: Fiction, Historical
Mitt betyg: ★★★

Författare: Tracy Chevalier
Utgiven: 1999
Format: Pocket
Land: USA
Goodreads betyg: 3,87

2 kommentarer

  • Hanna

    Jag läste den för mååånga år sen och mest för att jag tyckte filmen var så himla bra. Minns inte riktigt vad jag tyckte, men tror att jag kanske ville gilla den lite mer än vad jag faktiskt gjorde.

    • karinsuniversum

      Känns verkligen som en bok som en ska tycka om. Samma som dig, ville mer än vad jag faktiskt gjorde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *