Böcker

Banned Book Week: Sammanfattning

Banned Book Week är över. Som jag skrev tidigare är det en vecka för att uppmärksamma friheten till läsa och inte förbjuda böcker. Jag ville såklart läsa fler denna veckan – men det blev tyvärr bara tre. Eller kanske fyra. Beror lite på hur en räknar med just Alice i Underlandet.

Björnstad av Fredrik Backman

Björnstad är ett sorgligt samhälle som folk flyr. Hockeyn har blivit räddningen och det viktigaste är det lovande juniorlaget. När ett allvarligt brott sker ställs samhället på sin kant. Hur långt är vi redo för att gå för att skydda våra barn? Eller att skydda samhället?

Fredrik Backman är nog en av mina favoritförfattare. Jag har nog sagt det tidigare, men nu är det officiellt. Är nog förälskad i varenda bok han skrivit (som jag har läst). Denna tog mig lite på sängen. Backmans böcker brukar vara en stormvind av känslor. Från att skratta till att gråta på en och samma sida. Kastas fram och tillbaka mellan sinneslägena. Björnstad är tung, och det finns inga direkta glädjeämnen utan enbart mörker, frustration och ångest. Älskar hur Backman får karaktärerna vid liv och att de känns som riktiga människor. Hur vissa meningar och ord kan få mig att brista ut i gråt direkt, och nästan igen när jag tänker på dem. Jag rekommenderar självklart alla att läsa den. Att förbjuda den för den behandlar ett jobbigt ämne är rent ut sagt skitsnack. Var inte rädda för att plocka upp den för att ni tror den handlar om hockey. Till viss del handlar den såklart om sporten, men snarare konsekvenser av förväntningar och hur en hyllar vissa personer. Till en orimlig gräns.

★★★★

The Great Gatsby av F. Scott Fitzgerald

Nick Carraway flyttar till Long Island för jobbet, och börjar umgås igen med paret Buchanan. Hans nya granne är Jay Gatsby, mannen bakom de magiska och storartade festerna. Ingen känner Gatsby, alla vet bara om honom. Tills Nick kommer och blir bekant med mannen som byggt upp detta drömliknande liv.

Tyvärr hade jag blivit färgad av filmen med Leonardo di Caprio och Toby Macguire i huvudrollerna trots det var väldigt längesedan sen jag såg den. Såg vissa scener i huvudet medan jag läste dem. Det blir ibland så när en sett filmen innan en läst boken och det är ingenting en kan skylla ifrån sig på. Minns filmen som sådär, men boken var riktigt bra. Antar att en kommer karaktärerna mer på djupet. Gillar hur Nick är den som berättar historien samtidigt som han är den som är lite utanför. Han är som fönstret som låter oss titta in i denna glamorösa, magiska värld präglat av klasskillnader. Blev fascinerad av kärleken mellan Gatsby och Daisy. Hur han har omringat sitt liv efter henne – och hon inte gjort det. Han älskar henne av hela sitt hjärta och har orimliga förväntningar på henne och hennes känslor. Medan hon har hunnit gå vidare och har andra glädjeämnen kring sig som inte är kopplat till just honom. Vet inte vem som har mer rätt, men alla de förväntningar Gatsby har på Daisy är långt ifrån förnuftigt.

★★★★

Alice’s Adventures in Wonderland av Lewis Carroll

En uttråkad Alice sitter vid vattnet och läser. Plötsligt dyker en kanin upp från ingenstans. Hon följer efter kaninen som försvinner ner i ett kaninhål och faller ner i hålet själv. Hon hamnar i ett land med talande djur och magiska drycker.

I min version finns både Alice i Underlandet och Alice i Spegellandet. Jag är inget fan av Alice och har aldrig varit det. Det är någonting med berättelsen som bara inte är någonting för mig. Varken karaktären Alice, alla runt omkring eller världen i sig. Tycker att den är helt okej och absolut klart en trea.

★★★

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *