Böcker

Årets bok 2021: En sammanfattning

Ärligt talat vet jag inte vad jag tycker om Årets bok. Känner mig taggad på att läsa böcker som alla andra också läser under en hyfsat kort period men jag blir alltid så besviken. Det är verkligen inte min typ av böcker alls. Därför blir det ofta en eller två bra böcker, några få helt okej och resten sånna som jag egentligen borde ha DNF:at men läst klart ändå. Försöker fortfarande tillåta mig själv att sluta läsa en bok och bara lägga undan den. Så istället sitter jag där och fortsätter läsa en bok jag inte vill läsa.

Tillbaka till böckerna. Detta är min lista på dess ordning från bra till mindre bra:

1. Stöld av Ann-Helén Laestadius
2. Shuggie Bain av Douglas Stuart
3. Älskade barn av Ashley Audrain
4. Flickan som fick en röst av Abi Daré
5. Samtal från en ängel av Guillaume Missa
6. Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg
7. Amerikansk jord av Jeanine Cummins
8. Rotvälta av Tove Alsterdal
9. Hoppets tåg av Viola Ardone
10. Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson
11. Vänligheten av John Ajvide Lindqvist
12. De kapabla av Klas Ekman

Stöld var en bra bok, dock ingen jag känner nu i efterhand att jag kommer minnas särskilt mycket av senare. Uppskattar dock att jag fick lära mig mer om samerna och deras liv. Shuggie Bain och Flickan som fick en röst var två bra böcker. Kan nog inte säga mer än att jag uppskattade vad de gjorde. Men blev inte förälskad. Älskade barn var bra, men jag gillar Vi måste prata om Kevin mer när vi talar om liknande tema.

Efter det kommer en hel del böcker som jag tyckte var medelmåttiga eller ”meh”. I vissa fall beror det mer på mig än på boken. Till exempel att deckare inte är min grej. Inte heller svenska feelgood-romaner som alltid har fokus på en skilsmässa eller män som är helt icke-kapabla. Vänligheten var stundtals bra, till och med väldigt bra, men jag kunde inte släppa att två av huvudkaraktärerna hade bara en personlighet – tjock. Så himla irriterande att läsa om och om igen. De kapabla var bara en bok om två idioter som tog idiotiska beslut, nej tack.

Ska nog ta mig en funderare om jag vill göra Årets bok nästa år. Kanske räcker med Women’s Prize for Fiction som jag tycker är roligare (och har bättre böcker). Eventuellt testa Augustpriset… Oavsett vad mitt beslut blir till nästa år måste jag börja DNF:a böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *