Filmer

Filmrecension | Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales

PiratesTitel: Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales Regissör: Joachim Rønning & Espen Sandberg Medverkande: Johnny Depp, Javier Bardem, Geoffrey Rush, Brenton Thwaites & Kaya Scodelario Genre: Action, Aventure & Fantasy Längd: 2 tim 9 min Premiär: 2017 Land: USA

Handling,

Captain Jack Sparrow är tillbaka och den här gången letar han och nyfunna vänner efter Poseidons tredudd samtidigt som de blir jagade av en odöd kapten som söker hämnd.

Jag tycker,

Först och främst kan vi väl komma överens om att Dead Men Tell No Tales är en mycket bättre titel än Salazar’s Revenge. Bra då har vi bestämt det! Nu till vad jag faktiskt tyckte om filmen snarare än om titeln. Först var jag inte alls sugen på att se den nya Pirates, ännu mindre på bio. Men sen så läste jag Elsas recension och blev genast nyfiken. Så vi gick och såg den bara någon dag efteråt. Nu har jag hunnit smälta filmen och börjat tänka mer och mer vad jag tyckte. Jag är både positiv och besviken.

Mina förväntningar var inte särskilt höga, och jag fick ändå det jag trodde jag skulle få. Den var betydligt mycket bättre än fyran, I främmande farvatten, men ni som har sett den vet att det inte säger så mycket.  Den var dock inte bättre än originaltrilogin. Men det är det nog ingen som trodde och förväntade sig heller. De tre håller en helt annan klass. Mitt största problem med denna Pirates-film och den innan är nog att de har blivit för mycket komedi. De första filmerna är ändå rätt spännande och halvläskiga med inslag av komedi, men dessa är bara komedi. Johnny Depps karaktär var från början väldigt bra, men är i dag en parodi på sig själv. Skulle vara kul att få tillbaka den andra, men istället får vi en gammal gubbe som är ständigt full.

”The dead have taken command of the sea. They’re searching for a girl, a Pearl, and a Sparrow!”

De nya karaktärerna vi träffar är Henry, som jag inte ska gå närmare in på pga spoilers, och Carina Smyth. De två är helt okej. Jag fattar varför de två är där och de har en plats i berättelsen. Dock blir jag rätt trött ganska fort att Carina ska vara smart så alla män hävdar att hon är en häxa. Varenda gång! Ja, vi fattar. Sedan har vi också skurken Salazar. Som först har otroligt jobbigt flygande hår och en ganska tråkig och platt karaktär, tyvärr. En mindre bra sak är att jag tycker inte att någon karaktär har något direkt att förlora på. Det gör hela filmen mindre intressant.

Men det är fortfarande en Pirates-film. Jag tycker ändå om actionscenerna som är ändå snygga och lika löjliga som vanligt, fast en ton av allvar. Det kanske känns som jag varit negativ under recensionen, men måste ändå säga att jag tyckte ändå om den lite. Inte jättebra film, men helt okej godkänd.

Gillade också slutet när vi fick återse två kära karaktärer och efter eftertexterna i den lilla filmsnutten fick vi se något som vittnar om en ny film, och att möjligtvis en gammal skurk kommer tillbaka. Det kan nog ändå bli intressant.

★★½

5 kommentarer

  • Elsa

    Håller med om allt du säger egentligen. Jag har också fått tid att smälta filmen nu och anledningen till att jag gillade den så mycket beror egentligen på att jag blev så positivt överraskad. Trodde nämligen att den skulle vara jättedålig, förväntade mig en till ”I främmande farvatten”. Men så var den mycket bättre än fyran, och då blev jag så glad. Men aldrig att den slår originaltrilogin, men det visste jag redan innan för det är ganska omöjligt.

    Det enda jag inte tänkt så mycket på av det du säger är hur Jack blivit en parodi på sig själv, men du har helt rätt om det. Bra formulering. Efter att ha sett den på bio såg jag kort senare om den första Pirates-filmen och det stämmer verkligen att Jack Sparrow var en bättre karaktär förr. Då var humorn lite mer diskret på något sätt.

    • karinsuniversum

      Den är ju inte jättedålig utan helt okej film. Solklart mycket bättre än fyran, men inte inte alls i närheten av de första tre. Och ja, han är verkligen en parodi på sig själv. Han var ”galen” och rolig i första, men det bröts ofta av med en seriös underton. Han var en duktig pirat.. Nu är han bara ett fyllo. Kort sagt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.