Serier

5 avsnitt om alternativa tidslinjer | Vad hade hänt om…?

Jag gillar verkligen ögonblick i serier och filmer där det är en flashback för att se hur allt startade. Eller bara se om pilotavsnittet efter en serie är klar. För att bara se hur annorlunda det en gång var. En annan sak som jag tycker är väldigt underhållande – och ger på många sätt samma känsla – är alternativa tidslinjer. När en serie börjar diskutera ”tänk om”-ögonblick. Vad hade hänt om det är inte hände osv. Jag kan komma på i alla fall fem stycken sådana avsnitt som jag tycker är underhållande. Varning såklart för spoilers för alla serier som nämns här.

I en av de alternativa tidslinjerna är Xander och Willow vampyrer.

BUFFY THE VAMPIRE SLAYER

Vad hade hänt om Buffy aldrig kom till Sunnydale?

Buffe the Vampire Slayer startar med att Buffy kommer till en ny stad – Sunnydale. En liten stad som ligger ovanför Helvetegapet som lockar till sig övernaturliga väsen såsom demoner, vampyrer osv. En perfekt plats för en vampyrdödare som Buffy helt enkelt. I säsong tre avsnitt nio ”The Wish” önskar Cordelia att Buffy aldrig kom till stan. Anya, som senare blir en medlem i Buffys lilla gäng, kunde skapa ett parallellt universum om man önskade det, vilket nu Cordelia gjorde.

Förändringarna blev väldigt stora. Såklart huvudpersonens flytt till Sunnydale hade en stor inverkan på staden. Utan henne styrde vampyrerna staden, och alla karaktärer vi känner igen dödades eller dödade andra. Xander och Willow är vampyrer. Xander dödar Angel och Buffy dödar i sin tur Xander. Oz dödar Willow.. och så håller det på till Giles listar ut hur de återställer allt igen. Skönt! För vad hade serien varit utan att Buffy var där, och hade sina vänner?

Det som är fint med det här avsnittet är att vi får se hur viktigt Buffy är. För alla vännerna och hela Sunnydale. För det är väldigt ofta som hon tvivlar på sig själv och om hon ens är viktigt. Vilket hon såklart är! Inte bara för alla vampyrer och demoner utan för alla nära och kära.

Rose och Doktorn hamnar i alternativa tidslinjer, och träffar Roses pappa.

DOCTOR WHO

Vad hade hänt om Roses pappa levde?

Doctor Who är en serie där man reser i tid och rum. Så att man skulle hamna i en alternativ värld är inte förvånande. Det känns som en sak som man bara väntade på att det skulle hända. I andra säsongen hamnar de just där under dubbelavsnitten fem och sex ”Rise of the Cyberman” och ”The Age of Steel”.

Det börjar med att vara en ”normal” annan värld där onda försöker omvandla människor till Cyberman med hjälp av teknik. Alla människor har en slags öronpryl som har all information och verkar som ett kommunikationsverktyg. Rose Tyler, vän till doktorn som reser runt, har vuxit upp utan sin pappa – men i den här världen lever han och är miljonär. Han är fortfarande tillsammans med Jackie, trots ansträngt äktenskap. Istället för barn har de en hund. Inte direkt det som Rose hade förväntat sig.

Det här avsnittet är väldigt känslosamt för Rose. Varje avsnitt som har hennes pappa blir just det. För det är någon hon aldrig har vuxit upp med, och någon hon såklart har saknat i sin familj. Vi får också äntligen se Micky i en hjälteroll.

Efter en olycka hamnar Ryan och Taylor på sjukhuset och drömmer om livet inte vore som det är idag.

THE O.C.

Vad hade hänt om Ryan aldrig bodde hos familjen Cohen?

The O.C. tonårsdramat motsvarighet till Fresh Prince of Bel-Air hade även sitt ”tänk om”-avsnitt. Serien handlar främst om Ryan, en tonåring som hamnat i trubbel med polisen och sin familj får flytta in hos sin advokats familj i rika Newport. I sjunde avsnittet av säsong fyra ”The Chrismukk-huh?” hamnar Ryan och Taylor i en olycka och hamnar i en annan version av Newport – en plats där Ryan aldrig kom till stan.

Familjen Cohen är uppsplittrade och inte den lyckliga familjen som de annars är. Sandy har blivit borgmästare och gift med Julie och Kristen har gift sig med sitt ex Jimmy. De har helt enkelt bytt partner… Seth är fortfarande nördig och Summer är en partytjej som är tillsammans med Che, som blivit en partykille och har en affär med Julie. Och Marissa..? Jo, hon är fortfarande död. Hon fick några extra år tack vare Ryan som räddade henne i Tijuana. När de vaknar upp är världen på sin rätta plats igen.

Säsong fyra har inte samma känsla om de tidigare tre säsongerna. Är väldigt förklarliga själv. En del avskyr verkligen Ryan och Taylor tillsammans. Jag är rätt neutral i den frågan, mest för jag hade lite problem med Marissa. Men här har precis Marissa dött och Ryan är såklart ledsen, börjar känna något för Taylor och får skuldkänslor. Det här avsnittet visar honom att Marissa fick några extra år, att han gjorde en stor skillnad, och det är inte hans fel. Tror det är någonting han verkligen behöver höra. Han fick också chans att säga hejdå.

Friends bearbetar "Tänk om"-scenariet i alternativa tidslinjer i två avsnitt.

FRIENDS

Vad hade hänt om livet för vännerna såg helt annorlunda ut?

Friends är en serie som de flesta känner igen. För er som inte vet är det sex stycken vänner som har varit med om mycket tillsammans. I början kommer Rachel in i de andras liv efter ha lämnat sin fästman Barry vid altaret. Monica har gått ner i vikt, Joey är en skådis på en dålig såpa och Ross är gift med Carol som visar sig vara homosexuell. Men vad hade hänt om Rachel var gift med Barry osv…? Jo, i två avsnitt på säsong sex får vi se vad som hade hänt.

Det händer mycket på dessa två avsnitt, och det hela slutar ändå väldigt likt deras ”vanliga” liv. Joey är fortfarande på Days of Our Lives och är faktiskt känd. Monica har inte gått ner i vikt, Ross har en rätt dåligt äktenskap med Carol. Phoebe har blivit aktiemäklare, Chandler försöker skriva comics och Rachel är olycklig med Barry. Rachel och Ross inser att de båda har dåliga äktenskap och Chandler och Monica faller för varandra.

Avsnittet har ingen direkt djupare mening utan bara som en kul grej. De får komma med flera skämt som man känner igen från tidigare. Att Rachel pratar om att hon önskar att de hade en paus. Eller att Monica och Chandler faktiskt hittar varandra i den här alternativa tidslinjen också.

Dean och Sam träffas för att fira deras mamma födelsedag.

SUPERNATURAL

Vad hade hänt om Dean och Sams mamma aldrig dog?

Supernatural börjar med att bröderna Winchester, Sam och Deans, mamma har dött av en demon och hela deras liv samt deras pappa Johns liv cirkulerar runt att hitta demonen och döda den. Samt döda andra monster som de stöter på vägen. Om deras mamma inte hade dött hade de troligtvis haft ett ganska normalt liv. Vilket de visar lite smått i andra säsongen avsnitt 20 ”What Is and What Should Never Be” när en Djinn får tag på Dean och visar honom en annan värld.

Dean hamnar plötsligt i ett sammanhang där han är tillsammans med en tjej som heter Carmen. Deras mamma lever och Sam har blivit den han alltid velat bli – examen från Law School och förlovad med Jessica. Allt verkar vara väldigt perfekt förutom att Dean och Sam inte har längre en relation. De pratar till och med inte med varandra. Dean fick tillbaka sin mamma i denna värld, men förlorade sin bror.

Flera gånger under Supernaturals femton säsonger har de pratat om vad som hade hänt om de aldrig blev ”hunters”. Att varken deras mamma ville att hennes söner skulle ha det livet. Att de önskar såklart att deras mamma och andra, till exempel Jessica, levde. Sam ville gå på Law School och leva ett stillsamt liv med Jessica. Dean vill också detta för sin lillebror. Men blir livet bättre? Nej, egentligen inte. För vad hade någon av de två utan varandra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *